Kultura

KNJIGE: Objavljena knjiga Drage Čondrića "Van Gogh slika čemprese"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zbirku pjesama književnika Drage Čondrića "Van Gogh slika čemprese" objavilo je Društvo hrvatskih književnika (DHK) u svojoj ediciji Male knjižnice.

Nakladnik ističe kako su Čondrićeve pjesme izrazito meditativnoga karaktera te propituju smisao života i smrti, krivnju, sudbinu, transcedenciju i eshatologiju. 

U novoj zbirci, napominje nakladnik, autor se upušta u filozofska razmišljanja pokušavajući razriješiti pritom mnoge dvojbe postavljajući svoja pravila u toj igri. 

Čondrićevi stihovi, ističe autor pogovora Đuro Vidmarović, između Scile i Haribde plod autorova cjeloživotnog iskustva, uspona i padova, strahova i radosti, ushićenja i razočaranja. 

Autor često, naglašava Vidmarović, u svojim pjesmama upotrebljava citate iz tekstova domaćih i svjetskih književnika kao što su: Ujević, Krleža, Šimić, Kamov, Whitman, Pound, Eliot i Rilke.

Hrvatski pjesnik Drago Čondrić je 1944. u Klašnicama u BiH. Objavio je više zbirka pjesama, među kojima i zbirku "Evanđelje po čovjeku". Dobitnik je nagrada "Tin Ujević" i "A. B. Šimić" te Nagrade Pasionske baštine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DRAGO ČONDRIĆ, KNJIGA