Zagreb

Petek: Bandić će uštedjeti 10, a isplatiti stotine milijuna kuna

Piše: PolitikaPlus

Priopćenje gradskog zastupnika Renata Peteka, predsjednika Kluba nezavisnih zastupnika u Gradskoj skupštini na prijedlog gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića o uštedama koje želi ostvariti smanjenjem naknada za zastupnike Gradske skupštine i financiranje političkih stranaka za 50 posto te smanjenje naknade članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora za 30 posto.

Petek: umjesto da Bandić diže grad iz ruševina potresa, razbacuje se prašinom jeftinog populizma

Sto milijuna dodatnih kuna će isplatiti kumovima samo na tri aktualna gradska građevinska projekta, novo i dodatno zaposleni u Gradu i Holdingu koštaju nas oko 180 milijuna kuna godišnje, vanjske usluge dosežu milijardnu kuna, dijelom nepotrebne i preplaćene, a Bandić predlaže uštedu od cca 10 milijuna kuna.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je 21. travnja predložio zastupnicima Gradske skupštine nekoliko odluka kojima planira ostvariti uštedu, kako kaže, zbog krize izazvane promjenama gospodarskih kretanja, smanjenja proračunskih prihoda te uravnoteženja proračunskih rashoda uzorkovanih koronavirusom kao i nedavnim potresom u Gradu Zagrebu. Bandić predlaže smanjenje naknada za 51 zastupnika Gradske skupštine i financiranja političkih stranaka za 50 posto te smanjenje naknade članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora, ukupno njih 1640, za 30 posto.

Nemam problem sa smanjenjem ili ukidanjem naknada zastupnicima u Skupštini u svrhu sanacije posljedica potresa i uravnoteženja proračunskih rashoda koja će biti dio
cjelovitog i potrebnog paketa ušteda. No, predložena ušteda od cca 10 milijuna kuna do kraja godine je samo bacanje prašine u oči. Bandić i dalje ne poteže potrebne poteze i ne donosi ključne odluke u gradu jer je očito da ne smije učiniti pošto je zarobljenik brojnih dogovora ispod stola, interesnih skupina i koalicijskih partnera. Uz to, sada je dokazano, nema niti kapacitete ni znanja za upravljanje modernim velegradom niti kriznom situacijom u kojoj smo se u Zagrebu našli.

Navodim samo tri primjera gdje Bandić neće štedjeti:

1. Kumovima i prijateljima će isplatiti skoro 100 milijuna kuna više samo na anekse po ugovorima za rotor, žičaru i spomenik domovini. Radovi na tim objektima su tijekom mjera zbog koronavirusa nastavljeni njegovom odlukom samo zbog toga što ih obavlja ekipa iz njegove mreže kumova i prijatelja.

2. Od kada je u koaliciji s HDZ-om, zaposlio je dodatnih 1500 ljudi, većinom potpuno nepotrebno, što gradsku i blagajne trgovačkih društava košta minimalno 15 milijuna kuna mjesečno, 180 milijuna kuna godišnje. A za koliko je smanjenja plaća sestri Mirke Jozić, direktorici sektora Dragici Lupić koja je u godinu dana rada u ZET-u došla do mjesta direktorice? A Svetimiru Mariću, bratu bivšeg ministra Gorana Marića, savjetniku u ZET-u? A generali Vladi Šindleru, Anti Glavanu i Branimiru Vuliću, koji su nedavno zaposleni na mjesta koordinatora u gradskoj Čistoći?

3. Na razini godine na vanjske usluge troši stotine milijuna kuna, a koje su često preplaćene ili potpuno nepotrebne usluge uz napuhane cijene dobavljača, često i jednog ponuđača na javnim natječajima.

Primjer štednje na naknadama zastupnicima Gradske skupštine vezano uz tekući mjesec travanj dokazuje kako je prijedlog smanjenja naknada zastupnicima i vijećnicima beznačajan. Sjednice skupštine nije bilo, sjednica većine Odbora također, pa će većina zastupnika dobiti 0 kuna, jer ako nema sjednice ili na istoj ne zastupnik ne nazoči, nema pravo na naknadu. Dakle Bandić od 0 kuna uzima 50 posto.

Bandić ne provodi potrebne, već demagoške i jeftine populističke mjere štednje.

Donedavno je Bandić upravljao gradskom imovinom kao pijani milijarder, rastrošno dijelio donacije i zaduživao buduće generacije. Odavno je Zagreb prerastao Milana Bandića, europska metropola s ovako velikom i kompleksom sustavom, još uz krizne situacije uzrokovane koronavirusom i potresom, vapi za ozbiljnim, odgovorim i kompetentnim menadžerskim timom koji predvodi gradonačelnik modernih menadžerskih manira, bez okova stranačkih i ostalih interesnih mreža.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, petek