Svijet

Kardinal Pell: Svjedok protiv mene bio je "iskorišten"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kardinal George Pell je u prvom intervjuu nakon što je australski Vrhovni sud srušio presudu kojom je bio osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika, kazao da je on bio "žrtveni jarac" za zločine drugih te da je svjedok protiv njega "iskorišten". 

Pell je, u jednosatnom intervjuu za televiziju Sky News, koji treba biti emitiran u utorak navečer, kazao da se vodi "kulturni rat" protiv ljudi poput njega koji zagovaraju kršćanske vrijednosti.

"Postoji sustavni pokušaj uklanjanja judeokršćanskih pravnih temelja poput braka, roda i spola", kazao je Pell u razgovoru. "Mislim da je to pridonijelo ovome što mi se dogodilo", kazao  je.

Rimokatolički kardinal Pell (78) proveo je 405 dana u zatvoru u Melbourneu zbog pet presuda za seksualno zlostavljanje maloljetnika 1996., u vrijeme kada je bio nadbiskup Melbournea. 

Prošloga tjedna Vrhovni je sud poništio presude.

Pell je prozvao policiju za optužnicu protiv njega za seksualno zlostavljanje te je kazao da ne bi bio iznenađen ako bi podigli novu optužnicu.

Kazao je da je bilo jasno da nije mogao počiniti zločin kako ga je predstavilo tužiteljstvo na sudu.

"Pitam se je li iskorišten", kazao je Pell na upit o motivima svjedoka optužbe. “Ne znam što je jadan čovjek namjeravao”, dodao je.

Kardinal je ustvrdio da većina pristaša njegove borbu protiv korupcije u Vatikanu vjeruje da je optužnica povezana s njegovom reformom crkvenih financija.

"Međutim, nemam dokaze za to", rekao je i dodao kako osjeća da je "žrtveni jarac" za grozne seksualne zločine koje su počinili drugi.

ell je bivši vatikanski rizničar. Na to mjesto postavio ga je papa Franjo 2014., no nakon što mu je prošle godine izrečena zatvorska kazna za pedofiliju, kao najvišerangiranom katoličkom prelatu, razriješen je te dužnosti. Međutim, zadržao je titulu kardinala.

"Utjeha za mene je da za niti jednog kršćana zemaljsko suđenje nije posljednji sud. Znam da neću moći prevariti svog milosrdnog Boga", poručio je Pell i dodao kako bi trebali, iz njegovog slučaja, naučiti da ne trebamo svaku optužbu za seksualno zlostavljanje maloljetnika odmah prihvatiti kao "evanđeosku istinu".

Pell je kazao da živi mirno u sjemeništu Dobri pastir u Sidneyu.

Rekao je i da mu je čitavo vrijeme papa Franjo davao potporu te da bi sada kada je oslobođen želio posjetiti Rim.

"Apsolutno", odgovorio je na pitanje je li imao potporu pape Franje, iako priznaje da imaju različite teološke poglede.

Pell je prošle godine osuđen na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dječaka mlađih od 16 godina tijekom obavljanja dužnosti nadbiskupa Melbournea. U strogom zatvoru najveće sigurnosti proveo je malo više od godine dana.

Pellu, koji je tijekom poduljeg sudskog procesa cijelo vrijeme nijekao krivicu, ne može se ponovo suditi u ovom slučaju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KARDINAL, AUSTRALIJA