Kultura

NEW YORK: Njujorški muzej Metropolitan slavi 150 godina u izolaciji

Piše: PolitikaPlus

Njujorški muzej Metropolitan pripremao je veliku proslavu za svoj 150. rođendan, no zbog pandemije koronavirusa vrata jednog od najuglednijih muzeja u svijetu ostala su u ponedjeljak zatvorena.

A trebalo je biti posve glamurozno: planirane su zabave, novi postavi i velik spektakl u ponedjeljak, 13. travnja.

Ravnatelj Max Hollein lani je predstavio program za veliki jubilej i otkrio da muzej planira vlastite kekse s logom od šećera "Met slavi 150".

Na svoj rođendan muzej u Central Parku koji na godinu prima 7 milijuna posjetitelja, ne samo da ne slavi već nije ni otvoren.

Met je bio prvi veliki njujorški muzej koji je zatvorio svoja vrata u ožujku kada su se pojavili prvi slučajevi zaraze u megalopolisu New Yorku.

Odluku o zatvaranju institucije uprava je donijela svjesna vodeće pozicije tog muzeja u svijetu, pa će tako i odluka o otvaranju biti s time u skladu, a Hollein ne očekuje da će to biti prije srpnja.

Zamisao o osnutku muzeja donijela je 1870. skupina ljudi, koja osim ideje nije imala ništa, ni eksponate ni zgradu.

Skupina koju je predvodio odvjetnik John Jay  željela je po uzoru na Pariz stvoriti muzej umjetnosti i obrazovanja za Sjedinjene Države.

Godine 1880., Met je otvoren na svojoj današnjoj lokaciji u Central Parku na Manhattanu i od tada je desetljećima povećavao svoje zbirke.

Muzej danas ima više od 2.000 zaposlenih i oko 1,5 milijuna eksponata pokrivajući široko razdoblje od 2000 godina, od antike do moderne umjetnosti.

Osim glavne zgrade Met ima i dvije podružnice. Prva je Cloisters u sjevernom dijelu Manhattana gdje su izložena djela srednjovjekovne umjetnosti uvezena iz Europe, a druga Met Breuer u zgradi bivšeg muzeja Whitney  u kojem se od 2016. izlažu moderna umjetnička djela.

"Mislim da posebno u doba ponovnog jačanja nacionalizma, popularnost Meta leži u činjenici što on svjedoči da ne postoji samo jedna perspektiva, niti jedna linearna povijest i kulturni razvoj".

Austrijski ravnatelj i njegovi ljudi predviđaju da će koronavirus nanijeti velike troškove muzeju koji se netom oporavio od financijski teških godina, od približno 100 milijuna dolara i gubitka radnih mjesta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Njujorški muzej Metropolitan, MUZEJ