Hrvatska

PANDEMIJA: Preminula štićenica splitskog Doma za starije

Piše: PolitikaPlus/Hina

12:42 Vukovar: Nema zaraženih u domovima za starije u županiji

U domovima za starije i nemoćne u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema nijednog slučaja zaraze koronavirusom, pa tako ni u onom u Vinkovcima za kojega je izražena sumnja da ima pozitivnih na Covid-19, a u županiji su ukupno potvrđena dva nova slučaja zaraze.

12:25 Osijek: Jedna novozaražena osoba, manji broj osoba u samoizolaciji

U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata jedna je osoba oboljela od koronavirusa, pa su u toj epidemiji do sada oboljele 103 osobe, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite u kojem posebno ističu značajno smanjenje broja osoba u samoizolaciji.

12: 09 Četiri novooboljela u Šibensko-kninskoj županiji, ukupno 61 Još četiri osobe s područja Šibensko-kninske županije pozitivne su na koronavirus, tako da se broj oboljelih do sada popeo na ukupno 61, izvijestio je u petak županijskog Stožera civilne zaštite.

12:07 U Istri nema novooboljelih, čekaju se nalazi putnika iz Austrije. U Istri u petak nema novooboljelih od koronavirusa - od 51 uzorka brisa svi su negativni na COVID-19, a jedan pacijent je izliječen, što čini ukupno 19 izliječenih od koronavirusa u Istarskoj županiji, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije te dodali da se čekaju nalazi putnika iz Austrije.

12.04 Na press konferenciji StožeraSplitsko-dalmatinske županije rečeno je da je u KBC split preminula jedna žena od dobi od 93 godine, koja je bolovala od nekoliko kroničnih bolesti. Preminula žena dolazi iz splitskog doma za starije u kojem je izbila zaraza.

12:03  Nove četiri koronavirusom zaražene osobe bilježi u petak Zagrebačka županija, u kojoj je od početka pandemije zaraza ukupno potvrđena za 101 osobu od kojih je 13 izliječeno, a dvije su umrle.

11.56 Nema novih zaraženih osoba u Koprivničko-križevačkoj županiji, priopćio je u petak načelnik Županijskog stožera Ratko Ljubić. On je još jednom apelirao na građane da Uskrs provedu kod kuće i da se što manje druže.

7.56 42 dvoje štićenika zaraženo je u splitskom domu za starije i nemoćne te je dvoje u težem stanju i na kisiku, a ne na respiratoru. Zaraženo je i osam djelatnika, otkrila je ministrica Vesna Bedeković za Dobro jutro Hrvatska.

"Razgovarala sam s Capakom i Berošem i svi smo se pitali koji su putevi ulaska virusa. Prema epidemiološkoj slici postoji mogućnost da je virus ušao preko zaposlenika.

Jedna od preporuka je bila da se zaposlenici dijele u dvije skupine i da se svaka dva tjedna mijenjaju. Koliko god mi to željeli, ne možemo hermetički zatvori domove", rekla je Bedeković, prenosi 24 sata.

23:08 Od 49 evakuiranih štićenika splitskog Doma za starije i nemoćne, testiranje provedeno jučer i danas pokazalo je da je ukupno 40 zaraženih koronavirusom, potvrđeno je u četvrtak navečer iz KBC-a Split.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je u četvrtak da raste broj pozitivnih na koronavirus u splitskom Domu za starije i nemoćne te ih je trenutno 36, a danas je dojavljeno za još nekoliko sumnji na COVID-19 u domovima.

Danas nam je dojavljeno za još nekoliko sumnji u domovima za starije i nemoćne osobe, rekao je ravnatelj HZJZ i član Nacionalnog kriznog stožera dr. Capak za Dnevnik Nove TV.

Naime, u Koprivnici je zaražena jedna osoba iz Doma za starije, a novi slučajevi potvrđeni su u splitskom domu u kojemu policija provodi izvide.

Upitan kako je moguće da se zaraza krene širiti među najranjivijom populacijom, kazao je da se to ne može sa stopostotnom sigurnošću utvrditi.

Vezano za splitski Dom  rekao je kako je vrlo vjerojatno da je s nekim od djelatnika virus ušao u Dom. "U prošloj smjeni koja je završila u nedjelju ima osam djelatnika pozitivnih. S obzirom na to da ima teško pokretnih osoba, vjerojatno je virus ušao s nekim od zaposlenih", objasnio je Capak.

Dodao je kako je izvid pokazao da je cijela stvar s temperaturom kod štićenika krenula puno ranije nego se za to saznalo. "Otkad su epidemiolozi ušli u dom, od 6. travnja, identificirano je 19 ljudi koji su febrilni. Oni su testirani i danas imamo rezultate tog testa - od 53 testirana, 36 je pozitivnih. Jučer smo znali za četiri djelatnika iz te smjene, danas znamo za osam", objasnio je.

Navodi da je danas dojavljeno kako ima još sumnji u zarazu unutar domova.

"Danas nam je dojavljeno za nekoliko sumnji u nekoliko domova. Radi se o Sisku, Pločama, Vinkovcima i pozitivan je i štićenik u Koprivničko-križevačkoj županiji", rekao je Capak, dodavši da je napravljen epidemiološki izvid.

Dopuštena procesija Za križen  na Hvaru

Što se tiče tradicionalne procesije na Veliki četvrtak na otoku Hvaru, "Za križen", Capak je kazao kako je postavljen službeni upit Nacionalnom stožeru CZ od strane organizatora, lokalne Bratovštine.

Radi se o tradicionalnom događaju koji je zaštićen i kulturna je baština, taj je događaj gradu Hvaru i stanovnicima otoka Hvara bitan. Mi smo govorili da će Krizni stožer razmatrati situaciju od slučaja od slučaja, pojasnio je.
"Ako postoji mogućnost da se apliciraju stroge epidemiološke mjere za koje možemo reći da su sigurne - stožer će razmatrati dopuštanje takvog događanja. To će biti pod posebnim uvjetima, sudjelovat će svega 15 osoba pod distancom", naveo je, dodavši da će se svi sudionici procesije na Hvaru pridržavati strogih higijenskih mjera.
"Stavljeno je lokalnom stožeru da kontrolira odluku Nacionalnog stožera. Mi to nećemo nadzirati, ali će biti osigurano da se mjere provode kako treba", istaknuo je.

Nema opuštanja

Ravnatelj HZZJ-a i član Nacionalnog stožera CZ Capak također smatra da vezano uz epidemiju, nema razloga za previše opuštanja.

"Mi smo iz drugih razloga dopustili da se koriste tržnice, i tržnice se ne koriste onako kako su se koristile prije, nego na jedan poseban način; i te tržnice ne izgledaju kao što su izgledale prije", kazao je Capak.
"Htjeli smo omogućiti ljudima da se u ovo predblagdansko vrijeme opskrbe svježim, hrvatskim proizvodima. Ukoliko se ne budu pridržavali mjera koje smo propisali, mi u svakom trenutku te tržnice možemo zatvoriti", upozorio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

krunoslav capak, dom za umirovljenike