Kultura

NAGRADA: Film "F20" Arsena A. Ostojića proglašen najboljim trilerom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dugometražni igrani film "F20" proglašen je najboljim trilerom na netom završenoj dodjeli talijanskih Oniros Film nagrada koje se dodjeljuju jednom mjesečno, dok je Arsen Anton Ostojić proglašen najboljim redateljem.

Žiri najbolje naslove jednom mjesečno bira na privatnim projekcijama, a zatim biraju pobjednike koji će se natjecati za godišnju Oniros Film nagradu.

U finalu izbora za najbolji triler bilo je pet dugometražnih filmova, a u konkurenciji za najboljeg redatelja bilo je osam redatelja.

Kao pobjednik za ožujak, film je stekao pravo da se natječe za najbolji triler godine, a svečana godišnja dodjela nagrada trebala bi se održati u kolovozu ove godine, u talijanskom gradu Saint Vincent, najavljeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

"F20" je priča o mladoj djevojci Martini, koja ljeti raznosi pizze radeći u maloj pizzeriji svog oca, iako mašta o odlasku na Zrće. Upoznaje povučenog mladića Filipa koji igra videoigre i neprestano naručuje pizze te ga nagovori da prekrše zabrane njenog oca, ukradu novce i pobjegnu na more u provod. Međutim, njen san se uskoro pretvara u najgoru noćnu moru.

Glavne uloge tumače Romina Tonković, Filip Mayer, Lana Ujević i Robert Budak, uz Mladena Vulića, Alena Liverića, Almu Pricu, Alena Šalinovića, Kseniju Marinković i Gorana Grgića.

Snimatelj je Slobodan Trninić, glazbu je skladao Mate Matišić. Film je nastao u produkciji Filmosaurus Rex (Arsen Anton Ostojić i Hrvoje Vajić).

Ostojićev film je u ožujku nagrađen i na 4. Indijskom svjetskom filmskom festivalu  u gradu Hyderabadu, dvjema nagradama, za najbolju režiju (Arsen A. Ostojić) te za montažu (Dubravko Slunjski). Filmu su to ujedno bile i prve nagrade na međunarodnoj razini.

Bio je u konkurenciji 25 dugometražnih igranih filmova iz petnaestak zemalja. Članovi ocjenjivačkog suda bili su španjolski redatelj Jaxsa, argetinski redatelj Felipe Restrepo, indijski producent i filmski akademik D.C. Singh, indijski redatelj Rajesh Touchriver i bivša indijska ministrica dr. Geeta Reddy.

"F20" je na Pulskom filmskom festivalu prošle godine osvojio Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka (Dario Domitrović, Dušan Maksimovski, Dominik Krnjak, Tomislav Hleb).

Međunarodnu premijeru imao je u natjecateljskom programu 22. Black Nights Film festivala u Talinnu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FILM, ARSEN ANTON OSTOJIĆ