Hrvatska

Epidemija: Kninska bolnica zbog zaraženoga zdravstvenog radnika ne prima nove bolesnike

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zbog zaraženoga zdravstvenog radnika, Opća i veteranska bolnica "Hrvatski ponos" u Kninu zatvorena je za prijam novih bolesnika, u samoizolaciji je 26 djelatnika, a tri pacijenta imaju povišenu temperaturu, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji šibensko-kninskoga Županijskog stožera Civilne zaštite.

Zaraženi zdravstveni djelatnik kninske bolnice je bliski kontakt liječnika iz Zadra koji je povremeno radio u Kninu, a za kojeg je prije utvrđeno da je pozitivan na koronavirus.

„U Kninu imamo prvogoboljelog pacijenta, riječ je o osobi koja je zdravstveni radnik u kninskoj bolnici i koja je bila u izravnom kontaktu s  oboljelim doktorom, rekao je župan Goran Pauk te dodao da su jučer napravljeni epidemiološki izvidi u kninskoj bolnici.

Osvrnuo se na zahtjev načelnika Općine Tisnog Ivana Klarina, koji je tražio da se u Betini ukine karantena budući da u tom mjestu još nema zaraženih.

„Što se tiče karantene u Murteru i Betini, prvenstveni cilj bio je sprječavanje zaraze u županiji, što nam je i uspjelo. Karantena je bila nužna i dalje se provodi. Načelnik Klarin je tražio da se Betina izuzme iz zone karantene jer ondje nema oboljelih i stoga smo razmotrili taj prijedlog i donijeli zaključak da, po preporuci epidemiologa, još nije vrijeme za izuzimanje Betine iz karantene“, rekao je župan Pauk.

Epidemiološkim izvidima utvrđeno je da je 26 zaposlenih u kninskoj bolnici imalo kontakt sa zaraženim djelatnicima, no voditeljica Odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije Ankica Parat Baljkas ističe da taj broj nije konačan.

„Po saznanju o prvoj oboljeloj zdravstvenoj djelatnici iz Opće veteranske bolnice 'Hrvatski ponos' u Kninu, a koja je kontakt prethodno oboljelog zdravstvenog djelatnika kninske bolnice s adresom u Zadru, išlo se u epidemiološki izvid, gdje se ustanovilo da je od osam pacijenata na Odjelu fizikalne medicine njih troje s febrilitetom te se od njih uzelo briseve", rekla je Parat Baljkas. Dodala je da je bris uzet i od jedne zdravstvene djelatnice s temperaturom.

 "Ustanovilo se da imamo 26 zdravstvenih djelatnika koji su kontakti oboljelih osoba, a taj broj nije konačan, što znači da će se povećavati ako se otkriju novooboljele osobe“, rekla je Parat Baljkas. Osobe koje su bile u kontaktu s prvom ili drugom oboljelom osobom iz kninske bolnice bit će u samoizolaciji sljedećih 14 dana.

„Svi pacijenti koji su bili izloženi, bilo da su u bolnici ili su otpušteni kući, moraju biti pod epidemiološkim nadzorom i pod samoizolacijom 14 dana. Preporuke nakon takvog izvida i zatečene situacije su da se napravi temeljita protuepidemijska dezinfekcija u cijelom prostoru kninske bolnice te da se ne primaju novi pacijenti, a ono što bi ostalo u bolnici je trijaža na ulazu, hitni prijam", rekla je Parat Baljkas. Istaknula je da pacijenti koji su za bolničko liječenje trebaju uspostaviti vezu s drugom zdravstvenom ustanovom. "U kninskoj bolnici ostaje raditi Odjel za fizikalnu medicinu, za produljeno liječenje, a pacijenti koji se drukčije ne mogu zbrinuti ostat će u kninskoj bolnici, na siguran način“, istaknula je.

U vezi s karantenom na otoku Murteru, rekla je da Betina ostaje u karanteni jer naselja Murter i Betina nisu fizički odvojena te da se mjera karantene ne bi mogla kvalitetno provesti samo u Murteru.

Inače, u Šibensko-kninskoj županiji od jučer nema novih slučajeva zaraze koronavisom. Ukupno je na području Šibensko-kninske županije koronavirusom zaraženo 38 osoba, od kojih je na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano 12. Jedna osoba je na respiratoru u toj bolnici, a troje je na respiratoru u splitskome KBC-u.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BOLNICA, KNIN