Zagreb

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE MOGUĆIH AKTIVNOSTI NA OTVORENOME: NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“: Koncentracije čestica PM10 i dalje u blagom opadanju

Piše: PolitikaPlus

Nakon što su tijekom petka, 27. ožujka, uočene povećane razine lebdećih čestica PM10 u gradu Zagrebu, Osijeku, Sisku, Kopačkom ritu te mjestu Zoljan kraj Našica, njihova današnja zabilježena koncentracija u zraku je u blagom opadanju. Povećane koncentracije čestica PM10 u zraku rezultat su dolaska pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum u središnjoj Aziji.

Zrak na području RH je i dalje loše ili vrlo loše kvalitete, ali koncentracije lebdećih čestica PM10 su u blagom opadanju. Stoga stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i dalje preporučuju građanima izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru kako bi smanjili rizik od izlaganja onečišćenju iz zraka.

Poseban oprez preporučuje se osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelima od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta.  Stručnjaci napominju i da se tijekom kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje značajan utjecaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba.

NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ kontinuirano će pratiti stanje kakvoće zraka i pravovremeno o istom obavještavati javnost.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nzzjz dr andrija štamplar