Mojbiz

Marić: Bit ćemo maksimalno fleksibilni prema poreznim obveznicima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je u utorak da je set gospodarskih mjera za ublažavanje posljedica koronavirusa prvi i incijalan, paralelno se radi i na drugim mjerama, a država će pokazati maksimalnu fleksibilnost prema poreznim obveznicima.

Na konferenciji za medije u Vladi, kojoj su uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nazočili i ministri iz gospodarskih resora, Marić je izvijestio da od 63 mjere koje je Vlada prošli tjedan donijela za ublažavanje posljedica koronavirusa, njih 90 posto je već u primjeni.

Danas su stupile na snagu dopune Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona, kojima se omogućuje odgoda plaćanja pojedinih javnih davanja, i nakon toga i obročna beskamatna otplata, izvijestio je Marić

Porezni obveznici, to jest građani, zahtjeve Poreznoj upravi mogu podnositi od danas. Marić apelira da sustav e-porezna bude primarna i uporišna linija komunikacije. Tu je i kanal "pišite nam", dok ministar financija sugerira da se telefonski pozivi zbog "zagušenosti" najmanje koriste.

Kada je riječ o kriterijima za korištenje te mjere, uvjet je da u trenutku podnošenja zahtjeva porezni dug ne smije biti veći od 200 kuna, zatim ako već sada postoji pad prihoda na godišnjoj raiztni od 20 posto, kao i ako se predviđa pad prihoda od 20 ili više posto u idućim mjesecima.

Tko zadovoljava uvjete i obavi prijavu, na taj se način kvalificira i dobiva odmah obavijest od Porezne uprave da je zahtjev prihvaćen i ide u obradu, kaže Marić.

"Kamo sreće da će ove mjere biti dovoljne, no svi su duboko svjesni da će razdoblje efekata samog koronavirusa, bilo na zdravstvo i zdravlje građana, bilo na gospodarstvo, sigurno prijeći ovo razdoblje o kojem sada govorimo", kaže Marić.

Stoga ističe da je ovo prvi i inicijalni set mjera, koje se u kratkom roku mogu implementirati i polučiti efekte, no istovremeno se radi i na nekim drugim mjerama.

Danas je taj propisani rok odgode tri mjeseca plus eventualno dodatnih tri mjeseca, no u nekom trenutku, kada i davanja poreznim obveznicima dođu na naplatu, to se neće dogoditi odjednom, već se omogućuje beskamatna obročna otplata na 24 mjeseca.

"S naše strane, kao države, možete računati na maksimalnu fleksibilnost i susretljivost i odnos prema poreznim obveznicima. S jedne strane, naravno da se financijska disciplina mora održavati i poštovati, no s druge, sva moguća administracija i procedure koje se mogu smanjiti i pojednostaviti, to će se i učiniti, kako bi implementacija ovakvih mjera bila što veća", izjavio je.

Pravilnik koji je danas stupio na snagu iznimno predviđa da podnositelj zahtjeva za dospjelu obvezu PDV-a može biti poduzetnik koji u prethodnoj godini nije ostvario vrijednost isporuka dobara i usluga u iznosu većem od 7,5 milijuna kuna (bez PDV-a) te koji poreznu osnovicu utvrđuje prema obavljenim isporukama sukladno posebnom propisu o porezu na dodanu vrijednost.

"Oni koji su u tom dijelu do 7,5 milijuna kuna, pod uvjetom da PDV po izdanim računima nije naplaćen, kao i da postoji dodatan utjecaj na likvidnost, govorimo o PDV-u već za ožujak, odnosno za one koji prijavljuju tromjesečno, za prvi kvartal, i takvi imaju odgodu, i tako svaki mjesec iduće primjene", pojasnio je Marić, napomenvuši da se radi o novini u odnosu na mjere predstavljene prošli tjedan.

"I PDV smo tako uspjeli uklopiti u cijelu priču, svjesni naravno i svih efekata koje imamo i na prihodovnoj strani proračuna, a u ovim okolnostima govorimo o likvidonosnom udaru", kaže Marić.

Sve odgođene obveze, kao što su porez na dohodak i doprinos na zdravstveno osiguranje, državni proračun će nadomjestiti lokalnoj samoupravi i HZZO-u, podsjeća Marić.

Podsjetio je i da se čini sve da povrat poreza na dohodak ove godine pa nadalje, ide ranije, po mogućnosti već u lipnju.

HBOR "desetkovan" zbog koronavirusa

Osim pozitivne uloge poslovnih banaka i HNB-a, Marić ističe i HBOR i HAMAG-BICRO, koji iz više izvora osiguravaju dodatna sredstva za sve poduzetnike i obrtnike kojima je potrebna likvidnost.

Dodaje da je HBOR dodatno pojačao svoj jamstveni potencijal, a u idućim danima obuhvat programa će se dodatno proširiti, kako bi se jamstvene sheme mogle odnositi i na još širi krug ljudi.

Marić posebno pohvaljuje ulogu HBOR-a, posebice zbog činjenice da je institucija zbog koronavirusa značajno "desetkovana", jer dobar dio ljudi, pa tako i sami čelnici, već su nekoliko dana u samoizolaciji, dok su neki čak i pozitivni na koronavirus.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravko marić