Zagreb

BEROŠ: Pacijente ćemo vraćati u bolnice nakon procjene građevinskih stručnjaka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u nedjelju da panika nije saveznik u situaciji nakon potresa koji su jutros pogodili Zagreb istaknuvši da će se nakon procjene građevinske struke, pacijenti vraćati u one zdravstvene ustanove čije su zgrade stabilne. 

"Prioritet je sada sagledati s građevinskog aspekta stabilnost konstrukcija. Usuglašen je stav svih ravnatelja zdravstvenih ustanova u Zagrebu da u one zgrade koje su stabilne, a dobit ćemo postepeno evaluaciju građevinara, treba postepeno vraćati pacijente, da im se omogući adekvatno pružanje zdravstvene zaštite. Svi drugi pacijenti iz zgrada koje nisu stabilne, bit će zbrinjeni na adekvatan način", poručio je Beroš nakon sastanka državnog vrha u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici. 

Ocijenio je da je situacija u okviru ustanova iz zdravstvenog segmenta relativno zadovoljavajuća. Jutros je evakuirana zgrada Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici, a ministar je potvrdio da je deset novorođenčadi iz te bolnice adekvatno zbrinuto u prostoru Kliničke bolnice Dubrava. 

Potvrdio je i da je 15-godišnjakinja teže ozlijeđena u potresu. 

"Za sad imamo situaciju s jednom bolesnicom koja je teže ozlijeđena, ima otvorenu cerebralnu ozljedu, u tijeku je dijagnostika i zbrinjavanje koje uključuje neurokiruršku operaciju. U ovom trenutku znamo da je teško ozlijeđena ali ne možemo predvidjeti konačni ishod", izjavio je ministar zdravstva. 

Dodao je da je brza reakcija u okviru zdravstvenog sustava bila je jedina moguća i adekvatna te se zahvalio gradskim službama na učinjenome.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pacjenti, vili beroš, bolnica