Hrvatska

STOŽER: Od četvrtka posebne mjere, otkazani svi javni događaji, zatvara se većina trgovina...

Zabrana se odnosi na rok od 30 dana.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Hrvatskoj je potvrđeno šest novih slučaja zaraze koronavirusom te ih je sada ukupno 87, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Infektološkom obradom detektirano je šest novih oboljelih u Hrvatskoj, tako da je novi ukupan broj oboljelih 87 osoba", rekao je na konferenciji za medije ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je da je do sada izliječeno pet osoba, a ukupno je testirano 1171 uzoraka.

"Hitna medicinska djelatnost je intervenirala u 321 slučaju sumnje u ovu bolest", naglasio je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak naveo je gradove u kojima se pojavio koronavirus i njihov točan broj.

"U Zagrebu 41, u Zadru jedan, u Varaždinu šest, u Slavonskom Brodu jedan, u Sisku tri, u Rijeci 14, u Puli 10, u Osijeku sedam, i Karlovcu jedan, i u Zaboku tri", kazao je Capak.

Capak je također rekao da imaju još jedan novi slučaj u bolnicama te ih je sada ukupno devet.

Stožer je također podigao i platformu temeljem koje će razmjenjivati informacije o pozitivnim slučajima.

"Sad već imamo više laboratorija, pa je bilo teško pratiti imena, prezimena, pozitivne i negativne rezultate testiranja, pa smo podigli platformu gdje se to radi automatski, i informacije u realnom vremenu dobiva ministar zdravstva, doktorica Alemka Markotić i ja", rekao je Capak.

Zbog zagušenja telefonskih linija koje koriste građani da kontaktiraju epidemiologa, podigli su i call centar na broju 113 na koji se javljaju posebno educirani dragovoljci koji daju sve relevantne informacije o zdravstvu i zdravstvenom sustavu. 

"Svi koji trebaju bilo kakvu informaciju vezanu uz zdravstveni sustav trebaju zvati 113, za sve ostale informacije 112", naglasio je Capak.

Ministar Davor Božinović najavio je da se donosi cijeli set mjera usmjerenih na strože socijalno distanciranje. U idućih 30 dana otkazuju se svi javni događaji, obustavlja se rad - uz određene izuzetke - svih uslužnih i kulturnih djelatnosti, dakle teretana, plesnih škola, knjižnica, sauna, frizera, kozmetičara, kina itd., ugostiteljskih objekata svih kategorija uz izuzetak pripreme i dostave hrane i rada pučkih kuhinja. Radit će samo trgovine s prehrambenim i higijenskim artiklima, tržnice, benzinske crpke, ljekarne, kiosci, specijalizirane trgovine s dječjom opremom i one za kućne ljubimce... 'Kod ulaska u trgovine neće se smjeti stvarati gužve, sve će biti regulirano', rekao je Božinović.

'Obustavlja se sve što nije nužno. Naše je da procjenjujemo situaciju iz dana u dan. Ne znači da ova odluka ne može biti dopunjena, produžena ili ukinuta', naglasio je Božinović. Nema razloge za neracionalne velike nabavke, rekao je, dodajući da će sve trgovine s potrepštinama pod posebnim režimom i dalje biti otvorene.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KORONAVIRUS, TRGOVINE