Kultura

KNJIGA: Objavljeno novo izdanje klasika za djecu "Matilda" Roalda Dalha

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačka Mozaik knjiga objavila je u hrvatskom prijevodu novo izdanje jednog od najpopularnijih romana za djecu svih vremena, "Matilda“,  proslavljenog britanskog književnika Roalda Dahla.

Magazin The Times smjestio je Dahla na 16. mjesto najvećih britanskih književnika, a priču o Matildi, neobično nadarenoj i znatiželjnoj djevojčici, proglasio jednom od najboljih dječjih knjiga svih vremena. Dosad je knjiga prodana u 17 milijuna primjeraka diljem svijeta.

O njenoj popularnosti govori i činjenica da joj je skoro 600.000 čitatelja stranice Goodreads dalo visoku ocjenu (4,31 od maksimalnih 5).

Prema knjizi je 1996. snimljen istoimeni film, a postoji mogućnost da se snimi i drugi nastavak, mnogi se nadaju da će to biti u 2021. godini kada će od prve premijere proći točno 25 godina.

Osim na filmskom platnu, "Matilda“ ostvaruje veliki uspjeh i u kazalištu - tijekom više od 10 godina mjuzikl osvojio je više od 50 nagrada, među kojima je i nekoliko nagrada Tony.

Taj klasik dječje književnosti govori o važnosti čitanja i učenja, prijateljstva i ljubavi, važnosti prihvaćanja sebe i drugih i poručuje djeci kako uz pomoć ljubavi, ljubaznosti i pameti mogu pobijediti svaku grubost, glupost i neljubaznost.

Matilda živi s roditeljima i bratom, koji uopće ne primjećuju njezine sposobnosti i interese. Majka joj vrijeme provodi gledajući TV-sapunice, a otac joj je umišljeni i pokvareni preprodavač rabljenih automobila. Nedostaju joj ljubav i prihvaćanje obitelji, pa vrijeme provodi čitajući knjige, nalazeći u tome utjehu i bijeg u ljepše svjetove.

Život joj dodatno otežava i ravnateljica škole, gospođica Grozobrad, koja muči sve učenike i pritom uživa, no srećom tu je i učiteljica Slatkić, koja joj postaje velika potpora u životu i jedino svjetlo u njezinu životu.

Dahlove knjige prodane u više od 250 milijuna primjeraka

Dahlove knjige imale su više ekranizacija i prodane su u više od 250 milijuna primjeraka i prevedene na više od 50 jezika.

Dahl je počeo pisati nakon ozljede kao pilot RAF-a u Drugom svjetskom ratu, počevši od "Gremlina“ za Walta Disneyja iz koje je nastao svjetski uspješan film. Nakon toga je uslijedio roman "Charlie i tvornica čokolade“ koji ga je proslavio i doživio čak nekoliko ekranizacija.

Nagrađivani autor napisao je još "James i divovska breskva“, "Čarobni prst“, "Charlie i veliko stakleno dizalo“, "Fantastični gospodin Fox“, "Šašavci“, "BFG“ i "Vještice“, za koji je 1983. godine osvojio uglednu književnu nagradu Whitbread Award.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KNJIGA