Svijet

SAD: U New Yorku i Los Angelesu zatvaranje restorana, barova i kulturnih okupljališta

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gradonačelnici New Yorka i Los Angelesa, dva najveća grada u SAD-u, u nedjelju su objavili da su naredili zatvaranje gradskih restorana, kazališta, barova i filmskih kuća u pokušaju da se uspori širenje koronavirusa.

Bilo koji restoran, bar ili kafić koji prodaje hranu moći će to činiti samo dostavom ili će pak građani preuzimati hranu ispred radnje, objavili su dužnosnici.

"Virus se može brzo proširiti bliskim interakcijama koje Njujorčani imaju u restoranima, barovima i mjestima u kojima sjede blizu jedni drugima. Moramo to prekinuti," rekao je Bill de Blasio, gradonačelnik New Yorka, grada "koji nikad ne spava".

Oba gradonačelnika ističu da ovo nije bila laka odluka.

"Ta su mjesta dio srca i duše našeg grada. Dio su onoga što znači biti Njujorčanin. No naš se grad suočava s neviđenom prijetnjom i moramo odgovoriti ratničkim mentalitetom", poručio je njujorški gradonačelnik.

Još nema riječi o tome koliko dugo će ugostiteljske radnje i kulturna okupljališta u New Yorku ostati zatvorena, a de Blasiov ured nije odgovorio na upit Reutersa za više detalja o ovoj izvršnoj naredbi, koju gradonačelnik planira objaviti u ponedjeljak.

Očekuje se da će se više od 50 tisuća restorana u New Yorku zatvoriti do utorka u 9 sati, a prema podacima nacionalnog udruženja, restorani ostvaruju više od 51 milijarde dolara godišnjeg prihoda i imaju više od 800 tisuća zaposlenih.

"Proći ćemo kroz ovo, no dok se to ne dogodi, moramo podnijeti sve potrebne žrtve kako bismo pomogli našim sugrađanima", rekao je de Blasio.

Ukaz gradonačelnika Los Angelesa Erica Garcettija stupa pak na snagu od ponoći po lokalnom vremenu, odnosi se i na rekreacijske centre, a na snazi će biti najmanje do 31. ožujka, s mogućnošću produljenja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KORONAVIRUS, SAD