Svijet

PANDEMIJA: Poljska i Danska zatvaraju granice zbog koronavirusa

Piše: PolitikaPlus/Hina

Poljska i Danska su u petak objavile da zatvaraju svoje granice strancima zbog opasnosti od širenja koronavirusa.

Poljska će zabraniti ulazak u zemlju strancima, a također će u nedjelju stupiti na snagu suspenzija međunarodnog zračnog i željezničkog prometa.

Danska se također odlučila na drastičnu mjeru zabrane ulaska stranaca u zemlju koja stupa na snagu u subotu kako bi, prema riječima premijerke Mette Frederiksen, zaustavila pandemiju koronavirusa.

"Svim turistima i strancima koji ne mogu dokazati da imaju važan razlog za posjet Danskoj neće biti dozvoljen ulazak u zemlju", kazala je premijerka.

Granične kontrole će se nastaviti sve do 13.  travnja, a u osiguranju granice pomagati će i vojska, pojasnila je premijerka.

Granice će biti otvorene samo za  prijevoz hrane, lijekova i industrijskih roba.

Danska je o svojoj najnovijoj mjeri izvijestila susjedne zemlje - Njemačku, Švedsku i Norvešku.

Ranije su svoje granice s Italijom zatvorile Austrija i Slovenija, a Srbija je uvela zabranu ulazaka iz Italije.

Austrija je prekinula sve zračne veze sa Švicarskom, Francuskom i Španjolskom te uvela kontrole na švicarskoj granici, uz one koje se već provode na talijanskoj granici.

Češka je također danas objavila da će od ponedjeljka zabraniti ulazak u državu svim inozemnim državljanima, a njezini stanovnici neće moći izaći iz države. Strani državljani s boravištem u Češkoj i dalje će moći ući u državu, no do daljnjega neće moći izaći. 

Ljudi koji se vraćaju u Češku iz Njemačke, Švicarske, Austrije i drugih država visokog rizika moraju u izolaciju dva tjedna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

danska, poljska, granice