Mojbiz

Beus-Richembergh: Proračun će se morati "korigirati na dolje"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Oporbeni zastupnici zatražili su u srijedu da se, zbog epidemije koronavirusom, čim prije napravi precizan plan pomoći domaćem gospodarstvu, Goran Beus Richembergh (Glas) traži pak da se čim prije rebalansira državni proračun koji će se, kaže, morati korigirati "na dolje, možda i za 10 milijardi kuna".

Zbog izbora u HDZ mnoge važne teme ne dolaze u prvi plan, ali alarmi zvone na najjače, svjetska ekonomija je na pragu recesije, tri najvažnija hrvatska partnera su u velikim problemima, najveći su u Italiji, rekao je Beus Richembergh u Hrvatskom saboru, u raspravi na slobodnu temu. 
 Poručio je i kako Vlada, "koja odlazi na jesen",  ne smije novoj ostaviti  nesređeni fiskus i nerealne proračunske okvire. 

Misliti i na građane
 Peđa Grbin (SDP) naglašava kako je zbog epidemije izazvane koronavirusom posebno teško pogođena Istra čije je gospodarstvo orijentirano na turizam, a proizvodni sektor na poslovanje s Italijom. 
 Kriza u Italiji neminovno se mora prenijeti na Hrvatsku, zato je pomoć gospodarstvu nužna, no moraju se vidjeti i posljedice za građane, jer mnogi koji rade u Italiji, sada ne mogu na posao, a kredite i režije moraju platiti, hranu kupiti, rekao je zastupnik. 
 Naveo je pritom kako su Njemačka i Slovenija već poduzele velike korake kako bi građanima i gospodarstvu olakšali suočavanje s krizom. 
 Njemački je plan pomoći težak 12 milijardi eura, slovenski milijardu eura, no odgovor naše Vlade nije promptan i ažuran, rekao je Grbin. 
 "Nemojte zabiti glavu u pijesak kao nojevi, kao što se napravilo 2008. pred recesiju", pozvao je vladajuće Božo Petrov (Most NL). 
 Smatra da treba napraviti precizan plan s konkretnim prijedlozima pomoći gospodarstvu, pa nudi prijedloge iz Mostova ekonomskog programa, među kojima je i onaj da država prestane oporezivati reinvestiranu dobit poduzetnika. 

Vlada je ozbiljno postavila stvari
 Branko Hrg (HDS) drži da aktualna Vlada odgovorno vodi državne financije, da je i u vremenu problema s koronavirusom ozbiljno postavila stvari. "Mislim da se prate svi pokazatelji i da Vlada ozbiljno razmišlja kako se pripremiti", rekao je Hrg naglašavajući kako se trenutno u Hrvatskoj provode investicije kakvih nije bilo bilo unazad 30-ak godina. 
 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GORAN Beus-Richembergh, PRORAČUN