Zagreb

IZLOŽBA: Izložba fotografija "Portret Hrvatske 2020" u Muzeju Mimara

Piše: PolitikaPlus

Natječajna izložba "Portret Hrvatske 2020", na kojoj se predstavlja pedeset fotografa s po jednim portretom, otvara se u subotu, 29. veljače, a jedan od radova na samom otvorenju će biti proglašen najboljim.

Na natječaj se prijavilo 128 autora sa 163 prijava i više od 800 portreta koji, po ocjeni žirija, nisu bili kvalitetni samo u zanatsko-tehničkom smislu, već su pokazali iznimno širok dijapazon različitih stilova fotografije unutar žanra fotografskog portreta.

Najboljemu će se dodijeliti titula Portret Hrvatske 2020 i novčana nagrada (tri tisuće kuna), a na otvorenju će se predstaviti i istoimena monografija, koja obuhvaća 89 autora sa 136 portreta.

Po riječima Ive Körbler, autorice predgovora, kod biranja fotografija nisu gledali samo na zanimljiva lica u karakternom, psihološkom, regionalnom ili etnografskom kontekstu, niti se vodili isključivo kriterijima fizičke ljepote, već su komparirali atmosferu cijelog plana, kompozicije fotografije i portretiranih te koliko je pozadina ili lokacija istinski povezana s osobom, kao i to da fotografija u cjelini nije previše artificijelno osmišljena.

"Jednako tako, nismo nasjeli na 'štoseve' da samo zato jer je na fotografiji netko medijski prepoznatljiv i eksponiran to automatski predstavlja dodatne bodove i fascinaciju žirija istim", dodala je.

Körbler smatra kako danas, kada svatko tko ima kvalitetnu kameru na mobitelu i zna koristiti filtere i efekte misli da može konkurirati profesionalnim fotografima, treba davati i održavati dostojanstvo fotografske profesije ovakvim manifestacijama.

"Tragamo za istinski kvalitetnim umjetničkim foto-portretom, za fotografijama koje u promatraču pobuđuju niz emotivnih i doživljajnih reakcija i koje nas neće ostaviti ravnodušnima", ustvdila je.

Kaže da možda neke profesionalne fotografe pomalo vrijeđa da netko od njih traži da sudjeluju u bilo čemu što ima natječajni karakter ili da se dovedu u poziciju da ih “pobijedi“ netko tko iz ljubavi amaterski fotografira, iako možda i duže od njih.

"Voljeli bismo da se riješe takvih predrasuda, jer ovo je šansa da na svjetlo dana dođu možda neke iznadprosječne fotografije portreta koje nikada nigdje nisu do sada objavljene, a i nije loše s vremena na vrijeme malo poraditi na preispitivanju i usavršavanju vlastitih vještina, jer uljuljkivanje na lovorikama stare slave jednako tako može pogubno djelovati na našu percepciju svijeta", zaključila je.

Natječaj je proveo Hrvatski fotografski centar, a izložba će biti otvorena do 14. ožujka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FOTOGRAFIJA, MIMARA, IZLOŽBA