Hrvatska

ISTRA: U Valbandonu obuka policajaca zemalja EU

Piše: PolitikaPlus/Hina

Druga ovogodišnja Obuka službenika za nadzor kopnene granice (LBS) za 18 policajaca zemalja Europske unije, počela je u ponedjeljak u istarskom Valbandonu, a provodi se u organizaciji Policijske akademije iz Zagreba, vodeće Frontexove akademije po broju održanih edukacija, seminara i obuka. 

Obuku LBS (Land Border Surveillance Officer Training), koju je Europska komisija i službeno proglasila jednim od najuspješnijih projekata u posljednje tri godine, otvorile su pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Mirjana Abramović i voditeljica projekta Michaela Raymond.

Istaknule su da je dosad kroz suradnju s Frontexom, obučeno više od 800 policijskih službenika država članica Europske unije.

"U tim obukama policijski službenici educiraju se u pitanjima nadzora kopnene granice, s ciljem sprječavanja nezakonitih migracija, potpore rješavanju problematika tražitelja azila i potpore ranjivim skupinama. Cilj nam je kroz ove zajedničke obuke ojačati zajedničke kapacitete za zaštitu i nadzor granice, odnosno pripremiti policijske službenike za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama'', pojasnila je voditeljica Abramović.

Posebna pozornost posvećuje se upravo postupanju s ranjivim skupinama.

''Hrvatska policija posebno je senzibilizirana za rad s izbjeglicama i tražiteljima azila, a sigurnost i povjerenje temelj su našeg postupanja", naglasila je pomoćnica načelnika Policijske akademije Abramović.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH ulaže u jačanje kapaciteta i edukaciju policijskih službenika, pogotovo s obzirom na članstvo u Europskoj uniji i trenutno predsjedanje Vijećem Europske unije, dodala je.

Krešimir Kaniža iz Uprave za granicu rekao je da će policijski službenici moći kroz scenarije realnih situacija uvježbati taktiku postupanja na graničnim prijelazima, taktiku postupanja prilikom zatjecanja nezakonitih migranata i taktiku postupanja prema tražiteljima azila i osobama kojima je potrebna liječnička pomoć.

''Naglasak će biti na radu u timovima i razvijanju vještina timskog rada, u kojem je svaki član tima odgovoran za uspješnost cijelog tima i ostvarenje zajedničkog cilja''  dodao je Kaniža. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

obuka policije, policija, eu