Kultura

Miroslav Pelikan: Skulptori, intrigantni ciklus Mladena Žunjića

Piše: Miroslav Pelikan

U svom posljednjem ili najnovijem ciklusu, slikar Mladen Žunjić u središte slike stavlja, instalira zanimljive oblike, istaknute tamne crteže raznovrsnih obličja ispred poznatih kolorističkih, raznobojnih i razigranih pozadina, stvarajući stanoviti dualitet, očitost postojanja dva različita, udaljena svijeta.

Lepršavi koloristički svijet lagano se izmiče u stranu ili dalje,posve dalje, prepuštajući primarni prostor slike crnim oblicima, koji po svemu naviješćuju okretanju autora ka kiparstvu, odmicanje od slike i hod prema skulpturi.

Žunjić je realizirao niz ciklusa u u ulju i akrilu, najveći dio izveden je na velikim formatima platna, svjedočeći i prikazujući stupnjeve istraživanja u atelijeru mnoštva motiva, uz izraziti, vrlo jaki kolor.

Nakon niza izvrsnih kolorističkih ciklusa izvedenih u ulju i akrilu na većinom velikom formatu, u kontinuiranom ispitivanju mogućnosti boje, formata,motiva ali i razine slobode geste, Žunjić je kreirao kompleksni opus, izazovan i atraktivan.

Što autor može dodatno otkriti o i u svom slikarstvu u kiparaskoj formi, ostaje da se vidi.

Moguće je da se pojave novi skulptorski ciklusi ili pak uvijek atraktivna kombinacija slikocrteža ili se pak umjetnik iznova vrati omiljenom velikom formatu platna uz obilje boja.

Svakako, slikar nastavlja svoju plovidbom po nemirnom moru umjetnosti, neprestano se krećući, slijedeći svoje ideje.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladen žunjić, slike, slikar, miroslav pelikan