Hrvatska

U Samoboru braniteljski prosvjed protiv Beljaka: "Stop govoru mržnje i međusobnoj nesnošljivosti"

Piše: PolitikaPlus

Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a organizirala je u nedjelju u Samoboru prosvjed "Stop govoru mržnje i međusobnoj nesnošljivosti", s kojeg su gradonačelnika toga grada i čelnika HSS-a Krešu Beljaka pozvali na ostavku zbog "omalovažavanja žrtve branitelja".

Sudionici prosvjeda su oštro osudili Beljakove izjave da su "prosvjednici iz Savske šačica pijanaca". Poručili su da je to poticanje građanske nesnošljivosti te naglasili da prosvjeduju protiv govora mržnje i međusobne netolerancije.

Po ocjeni organizatora na središnjem samoborskom trgu okupilo se oko tisuću prosvjednik, a među zastavama koje su nosili bila je i ona HOS-ova te transparent "Hrvatska je država branitelja, a ne lopova".

"Beljak bi trebao trenutačno odstupiti sa svih političkih pozicija", naglasio je psihijatar Herman Vukušić koji je vodio program.

Upozorivši na velik broj  suicida istaknuo je kako u Hrvatskoj dnevno umre 12 branitelja prosječne dobi od 53 godine.

"Cilj je zaustaviti građanski rat koji u Hrvatskoj traje neko vrijeme, ali bez metka", rekao je osvrćući se na problem govora mržnje te je zatražio strože sankcije za one koji ga šire. "Jednako kao što je zatraženo za kineskog turista koji je pjevao ustaške pjesme", pojasnio je svoj zahtjev Vukušić.
Predsjednik zajednice udruga Tihomir Trešćec 'retoriku mržnje' ocijenio je neprihvatljivom.

"Nazivati hrvatske branitelje šačicom pijanaca, ne smije biti prihvatljiva retorika u javnom prostoru. Među šačicom pijanaca bili su i roditelji, supruge i djeca poginulih branitelja koji su takvom izjavom s pravom ogorčeni", kazao je. Naglasio je i da je potrebno više tolerancije u javnim istupima, pogotovo političara koji su javne osobe i koji bi trebali paziti što pričaju.

"Oni nisu svjesni da neke izjave duboko pogađaju ljude, a osobite branitelje s PTSP-om jer je to za njih dodatna trauma", rekao je dodavši kako su na prosvjed došli branitelji došli iz cijele Hrvatske.

Mahović: Politička elita je zločinačka organizacija koja ne vodi računa o javnom nego o svom interesu

Zapovjednik nekadašnje samoborske brigade Josip Mahović poručio je "političkoj eliti" da je zločinačka organizacija koja ne vodi računa o javnom nego o svom interesu.

Podsjetio je na najavu ministra branitelja Tome Medveda da će predložiti zakon o zaštiti Domovinskog rata, kojim bi se, kako kaže Mahović, kažnjavale neprimjerene izjave.

Bivši agent Udbe Željko Kekić okupljenima je iznio svoja iskustva kazavši da je deset godina pratio, među ostalima, ljude iz Crkve poput Franje Kuharića i Majke Terezije, ali i Franju Tuđmana te braću Veselica.

Ocijenio je da je najgore potrošen novac onaj koji se uložio u tajne službe te rekao kako su one smicale uglavnom ljude kojima se nije moglo suditi.
Na uzvike iz publike 'za dom spremni' Kekić je uzvratio riječima kako su mnogi u rat išli upravo pod tim pozdravom.

"Tko to danas ima snage zabraniti da to govorite? Živimo u nakaradnoj državi koju nismo željeli. Nažalost, dobili su je udbaši koji je nikad nisu željeli", kazao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed branitelji, krešo beljak