Zagreb

PROSVJED: Prosvjed protiv zagrebačkog GUP-a uoči sjednice Gradske skupštine

Piše: PolitikaPlus/Hina

Protiv izmjena zagrebačkog GUP-a glasno se u četvrtak sa transparentima, zviždaljkama i bubnjevima prosvjedovalo ispred zgrade Gradske skupštine uoči sjednice na čijem je dnevnom redu i rasprava o GUP-u, a gradonačelniku Milanu Bandiću dok je ulazio u zgradu prosvjednici su uzvikivali "Lopove".

Prosvjed su organizirale udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget te inicijativa Zagreb te zove. Prosvjednici su i zastupnicima, poglavito iz vladajuće većine, uzvikivali "lopovi". Istaknuli su transparente na kojima je pisalo: "Dosta je!", "GUP = sramota", "I trgovina utjecajem je korupcija", "Gdje je USKOK?", "Institucije su stup korupcije", "Dosta kriminala s planovima", "Nama smeće, a njima Manhattan?! - 'Dosta je!'".

Jelena Miloš iz Prava na grad istaknula je kako je u subotu na Trgu bana Jelačića 20.000 Zagrepčana prosvjedovalo protiv GUP-a i reklo "dosta Milanu Bandiću", a prosvjednici su na to uz glasno bubnjanje i zviždanje uzvikivali "Dosta".

"Danas je dan odluke, danas se donosi najgori i naštetniji GUP u povijesti grada Zagreba. Protiv ovakvog GUP-a su doslovno svi - građani, udruge, struka, a jedino nisu Milan Bandić i  HDZ. Ne želimo Manhattan na Savi, želimo zelene površine, želimo sačuvati Velesajam i Hipodrom. Danas tražimo od svih zastupnika u Gradskoj skupštini da kažu 'ne' ovakvom GUP-u. Kažimo danas - dosta je", poručila je Miloš.

"Građani Zagreba žrtve su politike Milana Bandića, kojem u svemu čvrstu podršku daje HDZ. Svih ovih godina čvrsto su ga podržavali. Danas su imali priliku suprotstaviti se skandaloznom GUP-u, ali odlučili su kukavički se povući. Ovo je trula koalicija Milana Bandića i Andreja Plenkovića koji su odlučili odužiti ovaj proces, a znamo da im je u konačnici plan zapravo usvojiti štetni GUP. Tome se protivimo, dosta je toga", poručio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Rekao je da taj GUP nema nikakve vizije ni strategije, ne rješava problem otpada niti prometa, te nema nikakve ideje kako se prilagoditi klimatskim promjenama. "Prenamijenio je ogromne količine zemljišta, od toga koristi imaju samo Bandićevi suradnici, a mi svi smo ostavljeni da se gušimo u smeću. E, nećemo, dosta je", poručio je.

"Ignoriraju stavove građana, ignoriraju stavove stručnjaka - ono što su naumili, to žele i napraviti. Organizirali su javnu raspravu usred ljeta, od preko 31.000 podnesaka u potpunosti su usvojili samo 17, a niti jedan od tih 17 nije bilo niti od građana, niti od stručnjaka, usvojili su samo primjedbe svojih vlastitih gradskih ureda. Cijelo vrijeme rade budale od nas, a mi nismo budale", istaknuo je Ivčić i poručio da "eri Milana Bandića dolazi kraj, a svi oni koji ga podržavaju potonut će zajedno s njim".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gradska skupšitan, prosvjed