Zagreb

BAČIĆ: Odstupa li GUP od onog prije tri godine zagrebački HDZ ne bi ga prihvatio

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić u srijedu je izjavio kako bi za zagrebački HDZ, odstupaju li predložene izmjene GUP-a od dokumenta donesenog prije tri godine, to bio dovoljan razlog da GUP ne prihvati što, tvrdi, ne bi ništa bitno promijenilo u koaliciji na nacionalnoj razini.

 "Ne mislim da se će bilo što bitno promijeniti na koaliciji na nacionalnoj razini odlukom gradskog HDZ-a. Gradski odbor HDZ-a podržao je pokretanje procedure izmjena i dopuna GUP-a, a ako nešto bitno odstupa u odnosu na dokument donesen prije tri godine, to je onda bitan razlog koji bi omogućio zagrebačkoj organizaciji HDZ-a da taj GUP ne prihvati“, izjavio je Bačić novinarima u Saboru.

 Istaknuo je kako osobno nije u poziciji odlučivanja o prihvaćanju ili neprihvaćanju GUP-a, ali da se kao dužnosnik HDZ-a zalaže da u stranci postoji načelo supsidijarnosti te da o tome odlučuje zagrebački HDZ i njegovi gradski vijećnici koji su ranije podržali pokretanje procedure izmjena GUP-a o kojemu će Gradska skupština raspravljati sutra.

GUP se mijenja temeljem odluke Skupštine prije tri godine 

 Napomenuo je kako je Ministarstvo graditeljstva ocijenilo da su izmjene GUP-a u skladu sa zakonom, ali i ustvrdio da se GUP mijenja temeljem odluke koju je Gradska skupština donijela prije tri godine.

 "Tom odlukom jasno se znalo u kakvu se izmjenu GUP-a ide i ta izmjena nije pala s neba, nego se o njoj već godinama raspravlja u Gradskoj skupštini", naglasio je Bačić.

 Vezano za tzv. projekt Manhattan, koji je sporan arhitektima, navodi da se prostorni plan ne može mijenjati izvan odluke kad se pristupilo izmjenama GUP-a, jer takav postupak koji bi odstupao od odluke ne bi dobio suglasnost Ministarstva "i to je više nego jasno".

 "Ovdje se treba odlučiti prihvaća li se ili ne izgradnja i širenje grada na Savi. O tom meritumu se treba odlučiti na gradskoj razini, ali važno je reći da GUP nije provedbeni dokument. Ništa se u Zagrebu temeljem izmjene GUP-a ne može graditi niti rušiti, nego se za to treba izraditi detaljan urbanistički plan uređenja kojim bi se propisalo na koji način postupati s određenom izmjenom GUP-a“, kazao je.

 To, ističe Bačić, treba objasniti javnosti jer se stječe dojam da bi se izmjenom GUP-a odmah mogle zakopati lopate i početi kopati, što nije točno. Postoji još jedna stepenica u realizaciji bilo kojeg projekta koji proizlazi iz GUP-a, a to je donošenje plana nižeg reda, napomenuo je.

Usvajanjem ili neusvajanjem GUP-a ništa se bitno neće promijeniti u funkcioniranju Zagreba 

 Da je predsjednik zagrebačkog HDZ-a, rekao je, saslušao bih svakoga i uvažio stav predsjednika stranke, mišljenje članova i građana Zagreba te donio svoju odluku hoće li ili neće podržati GUP, jer je to isključivo nadležnost Skupštine Grada Zagreba.

 "Usvajanjem ili neusvajanjem ništa bitno se neće promijeniti u funkcioniranju Zagreb. Nije to proračun pa da nedonošenjem proračuna padne Skupština. To je dokument koji se donosi isključivo na temelju prosudbe o njegovoj svrhovitosti i korisnosti", zaključio je Bačić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRAD ZAGREB, BRAKO BAČIĆ, HDZ