Svijet

ISTRAŽIVANJE: Škoti s tankom većinom sada podržavaju neovisnost

Piše: PolitikaPlus/Hina

Tanka većina Škota danas podržava neovisnost, ojačana onima koji su se ranije protivili izlasku iz Ujedinjenog Kraljevstva, ali i brexitu, pokazuje anketa objavljena u četvrtak.

Istraživanje je pokazalo kako 51 posto ispitanika podržava neovisnost, objavila je britanska agencija YouGov. Ovo je prvi put da je u ispitivanju javnog mnijenja od 2015. pobijedio odgovor "da". 

Škotska premijerka Nicola Sturgeon inzistira na održavanju još jednog referenduma o škotskoj neovisnosti, no britanski premijer Boris Johnson odbija dati dozvolu za to, a glasanje se ne može održati bez pristanka britanske vlade. 

Škoti su se 2014. s 55 posto glasova odlučili za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dvije godine kasnije, na referendumu o članstvu u Europskoj uniji, Škoti su sa 62 posto glasali za ostanak.

Članovi škotskog parlamenta u srijedu su se odlučili za novi referendum, tvrdeći kako je nadolazeći izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a promijenio okolnosti od 2014. godine. 

Anketa YouGova pokazala je da jedan od pet ispitanika koji su 2014. glasali za ostanak u UK-u, no podržava i ostanak u EU-u, sada želi neovisnost. 

No ispitivanje je pokazalo i da se većina Škota protivi održavanju referenduma ove godine i da su zabrinuti zbog ekonomskih posljedica takve odluke. Oko 42 posto njih smatra da bi neovisnoj Škotskoj bilo gore, dok 35 posto misli da bi joj bilo bolje izvan UK-a. 

Većina anketa je od glasovanja 2014. pokazivalo da se Škoti s malom razlikom protive izlasku iz UK-a. 

No na prošlogodišnjim izborima je u Škotskoj pobijedila Škotska nacionalna stranka (SNP) Nicole Sturgeon koja se snažno protivi brexitu i zagovara novi referendum

SNP je dobio 48 od 59 škotskih zastupničkih mjesta, odnosno 45 posto glasova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NEOVISNOST, VELIKA BRITANIJA, ŠKOTSKA