Hrvatska

PLENKOVIĆEVI PROTUKANDIDATI: Kovač želi biti šef HDZ-a, Stier potpredsjednik, a Penava zamjenik predsjednika

FOTO: HRT
Piše: PolitikaPlus

Članovi HDZ-a Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier u subotu su potvrdili svoje kandidature na predstojećim unutarstranačkim izborima na koje će izaći kao tim, pri čemu će se Miro Kovač kandidirati za predsjednika HDZ-a.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava bit će kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a, a saborski zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier za potpredsjednika stranke, objavili su na konferenciji za novinare.

Miro Kovač je rekao kako su se osjetili pozvanima nakon poraza na izborima za što, kako je istaknuo, nitko u HDZ-u nije preuzeo odgovornost.

- Moramo vratiti HDZ na Tuđmanov kolosijek. Apsurdno je da se govori da birači nisu shvatili poruke, dodao je.
Očito da je potreban zaokret, birači su to jasno poručili na dvama izborima. Mi smo postigli u oba slučaja rezultat koji je nezadovoljavajući, doživjeli smo neuspjeh - rekao je Kovač."Nema tu nikakvog bloka, mi smo opcija za promjene, mi smo uključivi za sve koji žele da se HDZ promjeni na bolje i da ponovno bude blizak narodu, građanima, da prihvaća razmišljanja ljudi. Neće više biti "stranka to sam ja", da ja donosim odluke i onda kažem samo kolegama - idemo s tim, a da se ni sa kim nisam konzultirao. Sjest ćemo kao suradnici i razgovarati, a kad izbistrimo stavove, kad zauzmemo stajališite, razgovarat ćemo i dogovoriti. Samovoljne politike, toga više neće biti."

Vjerujemo da je većina članstva za promjene, inače ne bismo bili kandidati. Kad ćemo se pripremati za parlamentarne izbore koje želimo dobiti, jer želimo Hrvatsku pretvoriti u zemlju sretnih ljudi, onda ćemo u drugoj fazi razgovarati o partnerima. Odluka se neće donositi na temelju jednog čovjeka, nego temeljem dogovora unutar sranke, a jasno smo rekli tko bi nama trebali biti primarni partneri. U sastavljanju vlade ćemo tražiti prirodne, logične koalicijske partnere", rekao je Kovač ne želeći potvrditi da bi među njima mogao biti Miroslav Škoro.

Ivan Penava rekao je kako daje nedvojbenu potporu Miri Kovaču za šefa HDZ-a i Davoru Ivi Stieru za mjesto potpredsjednika.

Svojim je sugrađanima poručio da ne namjerava napustiti Vukovar.

- Moram reći, ispred funkcije čelnika Vukovara, da je kandidatura za ovo mjesto na tragu i motivu nekoliko upita koje imam zadnjih dana, a tiču se određenja mog odlaska ili ostanka u Vukovaru. Želim otkloniti svaku pomisao da ću napustiti Vukovar, poručio je Penava.

Na jučerašnjem sastanku Predsjedništva HDZ-a odlučeno je da će se izbori za predsjednika stranke, zamjenika i četiri potpredsjednika održati 15. ožujka. Vodstvo će biti birano izravno, po načelu jedna član, jedan glas.

Davor Ivo Stier zašto opciju za promjene? Svaki se izbori mogu svesti na dvije opcije: za kontinuitet ili za promjene. Birači su nam poslali barem dvije jasne poruke: jedna je vezana za politički identitet stranke, a druga borba protiv korupcije .

- Na prvom mjestu mora biti interes Hrvatske, a na zadnjem osobni interes. Zato podržavam Kovača i Penavu, a mene podržite kao potpredsjednika HDZ-a. Ne treba dijeliti, nego okupljati, to je poruka ove opcije za promjenu. Imat ćemo prilike kad budu raspisani i službeno izbori, predstaviti program, obilaziti ljude, ali i danas je prilika da kažemo programatske smjernice i smjer koji želimo da bude središnja tema rasprave. Ne želimo sukob, nego sučeljavanje ideja.

Stier je istaknuo jednu ključnu programatsku smjernicu vezanu za politički identitet HDZ-a, a to je tko su saveznici, a to su suparnici stranke. Mi smatramo da kontinuitet konfrontacije moramo promijeniti u politiku dijaloga. U demokraciji ne smije biti neprijatelja. Naš glavni suparnik je SDP i ljevica - naglasio je. Kovač je na pitanjima novinara istaknuo da svo troje jamče da samovoljne politike u HDZ-u više neće biti, u kontekstu biranja pozicija u stranci. Naglasio je da će oni sjesti kao suradnici, razbistriti stajališta i odlučili, u svrhu onog što je najvažnije za stranku, odlučiti.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan penava, davo ivo stier, miro kovač, hdz