Kultura

FILM: 'Otac' Srdana Golubovića u službenom programu 70. Berlinalea

Piše: PolitikaPlus

Svjetska premijera novog filma Srdana Golubovića 'Otac' (eng. 'Father'), ujedno i hrvatske manjinske koprodukcije, održat će se na 70. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale) u službenom programuPanorama. Srdanu Goluboviću, jednom od najvažnijih srpskih autora svoje generacije, ovo je već treći put da sudjeluje u programu ovog prestižnog festivala gdje su dosad prikazani njegovi hvaljeni naslovi 'Klopka' (2007.) i 'Krugovi' (2013. Nagrada ekumenskog žirija).

Film o ocu koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, ujedno je i priča o marginalcu i gubitniku koji putem postaje junak našeg doba. Naslovnu ulogu u filmu igra hrvatski glumac Goran Bogdan, dok scenarij uz Srdana Golubovića potpisuje i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić. 'Otac' je koprodukcija čak šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Euroimagesa.

Program Panorama traži ono novo, odvažno, nekonvencionalno i divlje u suvremenoj kinematografiji, a o najboljem filmu odlučuje najveći festivalski žiri – publika. Selektor programa Michael Stütz  za ovogodišnji program kaže kako naglašava potrebu za političkom akcijom i građanskim neposluhom: ''Filmaši i protagonisti suprostavljaju se autoritetima''. Osim nagrade publike, filmovi iz programa natječu se i za niz drugih nagrada o kojima odlučuju nezavisni žiriji, nagrade TEDDY, FIPRESCI, CICAE, EUROPA CINEMAS LABEL i dr.

70. izdanje Berlinalea održat će se od 20. veljače do 1. ožujka. U deset dana bit će prikazano oko 400 filmova, održat će se i jedan od najvećih filmskih sajmova u svijetu (European Film Market- EFM), dok Festival svake godine posjeti gotovo 500 tisuća gledatelja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SRDAN GOLUBIĆ, FILM