Kultura

Programi uz izložbu "Prekapanja" u MUO: Umjetnica u dijalogu s posjetiteljima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Muzej za umjetnost i obrt pripremio je dodatne programe uz svoju aktualnu izložbu "Prekapanja" akademske kiparice Marine Bauer, u okviru kojih će umjetnica približiti posjetiteljima svoj proces rada.

Postavljena u ciklusu Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO izložba je fokusirana na instalaciji – ladičaru, koja posjetiteljima kroz otvaranje i zatvaranje ladica pruža mogućnost otkrivanja fragmentarnih i enigmatičnih predmeta,

U okviru Muzejskih dijaloga, u srijedu, 15. siječnja, autorica Marina Bauer i kustosica izložbe Jasmina Fučkan predstavit će proces rada na taktilnom objektu koji je autorica osmislila za Stalni postav i ideju kustoskog programa suvremenih umjetnika u Stalnom postavu MUO.

Voditeljica muzejske zbirke namještaja, Vanja Brdar Mustapić predstavit će odabrane tipove namještaja iz zbirke – studiolo, kabinetske ormariće i šivaće stoliće, koji su inspirirali umjetnicu za njezin rad izložen na prvom katu Muzeja. Posjetitelji će cjelovitije upoznati pojedine predmete iz zbirke namještaja te vidjeti unutrašnjosti izloženih predmeta.

Tjedan dana kasnije, u srijedu, 22. siječnja, održat će se Artist talk, posvećen djelovanju Marine Bauer, uz digitalnu prezentaciju izbora dosadašnjih radova.

Kako je najavljeno iz MUO, predstavit će se interes autorice za taktilnost i tjelesno/utjelovljeno iskustvo, kroz prethodne radove i druge programe, kao i njeno shvaćanje upotrebe i uloge predmeta iz svakodnevnog života u umjetničkom radu.

Na izložbi "Prekapanja" Bauer u komunikaciji s muzejskom zbirkom propituje reakciju na temeljnu muzejsku nelagodu – zabranu dodirivanja predmeta. Pozivajući na suprotno, umjetnica kroz model objekta s ladicama, interaktivnog spremnika, preispituje (ne)svjesnost tjelesnih reakcija i utjecaj percepcije dodirom na formiranje doživljaja okoline.

Izložba tako potiče posjetitelje da otkriju u kojoj je mjeri iracionalna povezanost koju osjećamo prema svakodnevnim uporabnim predmetima motivirana upravo činjenicom da smo s njima u tjelesnom kontaktu.

Marina Bauer (Zagreb, 1972.) diplomirala je 1998. na Kiparskom odsjeku zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, a na likovnoj sceni prisutna je od sredine devedesetih. Dobitnica je nekoliko nagrada za svoj rad, predavala je kiparstvo na matičnoj akademiji, a sada predaje na kolegiju Uvod u psihologiju umjetnosti.

Autorica je nekoliko javnih ambijentalnih skulptura – Ležeća figura, Park skulptura u Jakovlju (2007.), Vrata, Park skulptura Montraker u Vrsaru (1994.), te skulptura Praspavač I, Praspavač II i Stope u sklopu LandArt – Park und Au Schloss Gleinstätten u Austriji (2005.).

Njezina izložba u MUO može se razgledati do 2. veljače.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MSU, UMJETNOST, MUZEJ