Hrvatska

Grabar Kitarović: Objasnite kako živite na minimalcu?: Milanović: Okružili ste se korumpiranima

Piše: PolitikaPlus

Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović tijekom posljednjeg sučeljavanja prije izborne šutnje na Novoj TV pozvala je svog protukandidata Zorana Milanovića da objasni kako živi na minimalcu, dok je Milanović prozvao nju da se okružila korumpiranim partnerima protiv kojih su podignute optužnice.

Milanović je u sučeljavanju na Novoj TV odgovorio da je o svojoj imovini sve već rekao vrlo iscrpno, te je pozvao Kitarović da ispita koliku si plaću isplaćuje njezin savjetnik Tomislav Madžar i koliku plaću isplaćuje svojim djelatnicima u tvrtki u kojoj radi i čiji je vlasnik.

Milanović: Isplaćujem si plaću od 5000 kuna

Za Tomislava Madžara, koji ga je zbog minimalca napao nakon jučerašnjeg savjetovanja, Milanović je rekao da je vlasnik i djelatnik tvrtke u kojoj radnicima isplaćuje pravi minimalac.

"To su minimalci, što smo provjerili na Poslovnoj Hrvatskoj prije emisije.To je nemoralno", ustvrdio je Milanović.

Milanović je pojasnio da on sebi "pošteno i transparentno isplaćuje plaću od 5000 kuna". "Porez na dobit i na dividendu je ogroman, za razliku od Kitarović koja na 100.000 eura, koje je dobila od NATO-a, ne plaća porez", rekao je.

Objasnivši da i nije prijavljen na minimalac u svojoj tvrtki već da dobiva plaću od 5000 kuna, napomenuo je da je to potpuno po zakonu i istaknuo da u njegovu firmu u svakom trenutku može ući porezna inspekcija i nadzor.

"Radio sam sa svima, osim s Bandićem, javnim poduzećima i HDZ-om, s firmama s kojima rade savjetnici predsjednice", istaknuo je dodavši da je odlučio ostati u Hrvatskoj i nešto učiniti sam iako je mogao otići mirne duše kao što je, kako je rekao, svojevremeno napravila Kolinda Grabar-Kitarović i "napravit će opet, kad izgubi izbore".

Grabar Kitarović: Madžar nije plaćen iz mog ureda 

Na Milanovićeve prozivke vezane uz njezina savjetnika Madžara, kojega je nazvao i "čuvarem državnog cekera", Grabar Kitarović je odgovorila da on nije plaćen iz njezina ureda. S druge strane, rekla je da je Milanović, u vrijeme dok je bio predsjednik Vlade, bio okruženi korumpiranim ili korumptivnim osobama i da je tako prikrivao vlastite poslove preko raznih kumova, prijatelja i članova obitelji, a ponovno je podsjetila i na afere Čačić, Merzel, Szabe i Sauche.

Milanović je na to rekao da o tome više nema smisla govoriti te pozvao birače da, kako je rekao, "sami zaključe tko je ovdje čist, a tko je okružen korumpiranim osobama i kriminalcima, polusvijetom od kojega se nikako ne može odvojiti".

Upitana za članstvo u Nadzornom odboru Kontinental transa, kojemu je većinski vlasnik bio Leon Sulić, Grabar Kitarović je objasnila da je tamo izabrana sredinom 90-ih, da je tvrtka bila u gubicima i da nije primala nikakvu naknadu.

Milanović ju je ponovno prozvao da je pomilovala vlasnika te tvrtke Leona Sulića koji je bio osuđen i bježao od hrvatskog pravosuđa, a da je institut pomilovanja koristila i za člana uprave Karlovačke banke koji je završio u zatvoru zato što je pogodovao njezinu donatoru. "To bi u svakoj zapadnoj demokraciji bio razlog za opoziv", istaknuo je Milanović.

Kitarović je pak tvrdi da sa Sulićem nije imala nikakve osobne veze, a pomilovala ga je, kaže, na preporuku povjerenstva za pomilovanja.

"To da niste primali naknadu, moramo vam vjerovati na riječ, no u toj firmi je ukradeno 20 milijuna kuna dok ste ju nadzirali. To je činjenica", ustvrdio je njezin protukandidat.

 Za Sulića je rekao da je čovjek koji je parazitirao na javnom dobru, pobjegao iz Hrvatske, bio je dvije godine nedostupan pravosuđu. Takve ljude se  ne može pomilovati, poručio je.

Grabar Kitarović: Vi ste politički zombi, Milanović: Ja sam highlander

Kolinda je optužila Milanovića da kroz cijelu kampanju  nastoji narušiti njezin  integritet i karijeru,  da političku korupciju koja je njega okruživala nastoji prebaciti na ljude oko nje koji su apsolutno nekorumptivni.

Na Milanovićeve tvrdnje da su partneri Grabar Kitarović sve redom ljudi u pritvoru ili u bijegu od zakona, ona je odgovorila da su  to neistine kojima se  obmanjuje javnost.

"Nećemo o Sanaderu, vašem mentoru, a što ćemo s Bandićem koji vam je prijatelj, kojemu pjevate i nosili biste kolače u zatvor, a  optužen je četiri puta. Kakva je to poruka ljudima?", upitao je Milanović Grabar Kitarović koja tvrdi da u politici nikome ne duguje ništa i da je napredovala isključivo svojim sposobnostima.

'Vi hvatate zadnji vlak, vi ste politički zombi'', rekla je HDZ-ova kandidatkinja Milanoviću. ''Ja sam politički highlander'', odgovorio joj je.

Predsjednički kandidat Zoran Milanović ustvrdio je u petak da na Adventu zagrebačkog gradonačelnika i "ljubimca aktualne predsjednice" Milana Bandića ima korupcije, nakon čega ga je Grabar-Kitarović optužila za korupciju kod podizanja kredita u Erste banci.

Na posljednjoj debati na Novoj TV uoči predsjedničkih izbora u nedjelju, upitana smatra li Bandića poštenim i nekorumpiranim gradonačelnikom, Grabar-Kitarović je odgovorila da je "Bandić gradonačelnik grada Zagreba kojega su odabrali građani".

Ustvrdila je da nije njeno da prosuđuje bilo čiju korupciju, a da o eventualnoj krivnji odlučuju institucije i DORH.

"Ukoliko imam nekih spoznaja, moja je dužnost da to prijavim DORH-u, kao što sam napravila s ukrajinskim remontom", kazala je Grabar-Kitarović.

Zajedno sa Milanovićem nekoliko je puta odgovarala na pitanja koja se tiču zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a polemiku su razvili i oko istrage vezane uz korupciju u slučaju remonta vojnih zrakoplova u Ukrajini.

Milanović: Vi ste nekonzistentni

Milanović je ustvrdio da je njen odgovor oko korupcije zagrebačkog gradonačelnika nekonzistentan.

"Nije moje da prosuđujem bilo čiju korupciju - kaže osoba koja je za jednu od legendi hrvatskog zrakoplovstva Ivan Selaka rekla da je korumpiran", ustvrdio je Milanović.

Voditelji su kandidate pitali i vide li u zagrebačkom Adventu korupciju te trebaju li se njime pozabaviti državne institucije, a Milanović je kazao da se radi o čistoj korupciji.

"To što se događa na Adventu je skandalozno, to je uvreda duhu, poštenju i kulturi Zagrepčana i tome jednom mora stati na kraj. Advent zakrčuje grad, i omogućuje uskom krugu prijatelja i poznanika Bandića, najboljeg prijatelja i ljubimca Grabar-Kitarović, da se bezobrazno bogate", ustvrdio je Milanović.

Grabar Kitarović: Dobili ste krediti za mlade s 42

Grabar-Kitarović je nakon toga optužila Milanovića kako je kredit od 300 tisuća eura u Erste banci dobio po povlašenim uvjetima, koju banka dodjeljuje mlađima od 35 godina, dok je imao 42 godina.

Kazala je da mu je taj kredit dala osoba iz Erste banke, a koju je on kasnije postavio na čelo Hrvatske poštanske banke.

"Ako to nije korupcija, onda ne znam što je", zapitala se Grabar-Kitarović, a Milanović oštro demantirao takve optužbe.

"Ukoliko date u zalog dovoljno vrijedne nekretnine, banka će vam taj kredit dati i ako imate 80 godina", odgovorio je.

Na pitanje s kojim osobama i stranka nikada ne bi surađivali, Grabar-Kitarović odgovorila je da su to osobe na krajnjoj političkoj ljevici ili krajnjoj desnici, dok je Milanović ustvrdio da je su to kriminalci, ratni zločinci, bjegunci od hrvatskog pravosuđa. Zatim je ustvrdio da je taj polusvijet "društvo gospođe Kitarović".

"Nevjerojatno je koliko Milanović optužuje ljude oko mene. Vi jednostavno pokazujete mržnju prema nekim ljudima, vi dijeliti ljude - kako ćete biti predsjednik svih državljana, pa i HDZ-ovaca u Hrvatskoj", replicirala je na to Grabar-Kitarović.

Na pitanje o tome hoće li se kao predsjednica odužiti donatorima, Grabar-Kitarović je kazala da to ni na koji način neće napraviti.

"Oni koji doniraju, to rade iz vlastitih uvjerenja, da bi pomogli kampanju onih koje politički podržavaju. Ne dijelim ljude na to oni koji su donirali ili ne, niti na one koji su za mene glasali i one koji nisu.

Milanović: A što je s donacijom tvrtke Lana?

Milanović je na to odgovorio protupitanjem Grabar-Kitarović: "Je li i iz iz uvjerenja njenoj kampanji donirao i vlasnik tvrtke Lana. Ta tvrtka vam je dala 400 tisuća kuna u dva izborna ciklusa? Ta tvrtka ima natpis na vašem autobusu".

Dodao je, pak, da je predsjednik dobro ustavom postavljen da nema način vratiti takve usluge.

U sklopu pitanja o vanjskoj politici, Kolinda Grabar Kitarović je istaknula da je  u interesu Hrvatske da zemlje zapadnog Balkana uđu u EU kako više ne bismo bili granična država Unije.

Milanović se pak osvrnuo da njezine izjave o regionu za vrijeme prethodnog mandata istaknuvši da je to apsurdna retorika kad je među prioritetima hrvatskog predsjedanja EU njihovo uključivanje u Uniju.

Vezano uz odnos sa Srbijom, Milanović ističe značajnu robnu razmjenu koju Hrvatska ima s tom zemljom, što se tiče pitanja nestalih, kaže, treba vršiti stalan pritisak. "Ne treba ih stalno prozivati i prijetiti im. Jači smo od njih i time treba znati upravljati, to je državništvo", poručio je.

Na pitanje voditelja s kim bi od hrvatskih političara surađivali u BiH - Željkom Komšićem ili Draganom Čovićem, Grabar Kitarović je ponovila svoju tezu da je Komšić  izabran legalno, ali nelegitimno. "On nije izabran glasovima Hrvata, već jednog drugog naroda, sve dok Hrvati u BiH ne priznaju člana predsjedništva kao svog legitimnog zastupnika, ja nemam partnera za razgovore na toj visokoj razini", rekla je.

Milanović je pak poručio da će razgovarati sa svima, svjestan manjka legitimiteta Komšića. Podsjetio je i na činjenicu da je u BiH  Republika Srpska i Dodik, Bošnjaci  i Hrvati. "To je jako delikatna situacija i rješenja  preko noći nema", istaknuo je.

Grabar-Kitarović: Vi ste čovjek teškog karaktera

Na pitanje o pogreškama o političkoj karijeri, Grabar Kitarović je ustvrdila da je Milanović "čovjek teškog karaktera", koji je nakon povlačenja iz politike svojoj stranci SDP-u ostavio milijunski dug, na što joj je Milanović uzvratio da je  "dio toga ukrao njezin prijatelj Milan Bandić".

Osvrnuvši se na protekli tijek kampanje, Milanović je istaknuo kako "šest mjeseci govori da je u politici integritet jako bitan. "Tu valutu imam i spreman sam je staviti Hrvatskoj na raspolaganje", poručio je.

Grabar Kitarović pak nije bila zadovoljna što su, kaže, prežvakavali stalno ista pitanja s međusobnim vrijeđanjem, umjesto da su govorili o programu "kako će Hrvatska biti prosperitetnija", na što joj je Milanović uzvratio da "nije uspjela ispričati u tri sučeljavanja svoj program jer on ustvari ne postoji".

Milanović: Bit ću vam dobar predsjednik; Grabar-Kitarović: Ja sam promjena koju ste tražili

U završnom obraćanju  Milanović je poručio da će biti dobar predsjednik jer voli Hrvatsku, te da će poštivati zakone, jer je to iznad svega. Rekao je i kako je Hrvatska danas talac korupcije, protiv koje će se boriti. "Odlučio sam sebe staviti na raspolaganje Hrvatskoj. Kako god ovo završilo, ostajem u Hravtskoj i nastavljam se boriti", poručio je.

Grabar Kitarović  je pak poručila da u planovima za budućnost vidi Hrvatsku koja raste i u kojoj se bolje živi. "Ja sam promjena koju ste tražili prije pet godina. Pozivat ću svakoga na odgovornost kada bude trebalo, borit ću se protiv korupcije, surađivati s Vladom, okupljati stručnjake na rješavanju pitanja koja opterećuju društvo - pitanja plaća, zaposlenja i mirovina. Želim da se ljudi vrate u Hravtsku. Nadam se da ćemo graditi bolju Hrvatsku u kojoj će radna i svaka druga etika biti na visokoj razini. Opirat ću se podjelama jer je za mene je Hrvatska zemlja jednakih mogućnosti", poručila je aktualna predsjednica i kandidatkinja za drugi predsjednički mandat.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanovic, KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ