Mojbiz

BROJKE I SLOVA: Kao je uspješni "poduzetnik" Milanović isplaćivao primanja niža od zakonskog minimuma...

Piše: PolitikaPlus

U sinoćnoj debati predsjedničkih kandidata Zoran Milanović pohvalio se uspješnim poslovanjem u privatnom sektoru, a u zraku je ostala visjeti činjenica da je uspješni poduzetnik, a bivši političar sebi isplaćivao minimalnu zakonsku plaću. Uvidom u podatke Nove poslovne Hrvatske, koja prikuplja podatke koje poduzetnici prijavljuju Financijskoj agenciji, što znači da su izvučeni iz njihovih financijskih izvještaja, vidljivo je da je Milanović isplaćivao primanja čak i niža od zakonskog minimuma.

Tako je prosječna neto plaća u njegovoj tvrtki u kojoj je prijavljen samo on u 2017. godini iznosila 2184 kune, a u 2018. godini prosječno 3334 kune mjesečno. Zakonski minimum za direktora je plaća od 3276 kuna mjesečno u 2017. godini, a razlika je mogla nastati ako Milanović nije bio prijavljen na puno radno vrijeme ili nije bio prijavljen tijekom cijele godine. Za 2018. godinu pak morao je isplaćivati plaću od 4031,45 kuna, a prosječna plaća koju je isplaćivao bila je 700 kuna niža pa je ponovno došlo vjerojatno ili do prijave na nepuno radno vrijeme ili nije bila realizirana za sve mjesece u godini prenosi Večernji list.

Milanović je po ovim podacima za troškove zaposlenika, odnosno sebi, isplatio ukupno 95.100 kuna, a kako je 66.216 kuna isplaćeno kao neto plaća, za doprinose je uplatio manje od 29 tisuća kuna u dvije godine. Iako to nije protuzakonito, već je zakonom dozvoljeno, postavlja se pitanje je li politički moralno jer je Milanović iskoristio zakonsku mogućnost kako bi manje uplaćivao u mirovinske fondove i za zdravstveno osiguranje koje plaćaju svi građani.

Dok je bio premijer, država je u dvije godine u njegov zdravstveni i mirovinski fond, kao i za porez na dohodak kojeg Milanović zbog niske razine plaće kao privatni poduzetnik nikad nije bio obvezan platiti, uplatila oko pola milijuna kuna ili gotovo 20 puta više nego Milanović kao privatni poduzetnik. Napominjemo i da zbog niske plaće Milanović nije uplatio ni kune u zagrebački proračun jer je oslobođen prireza. Opravdanje da je državi svoj dug platio kroz porez na dobit od zarađenog ne stoji jer, iako je platio porez, Milanović je odabirom isplate manje plaće uštedio na poreznim obvezama prenosi Večernji list.
 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran mialnović, gospodarstvo