Scena

USKORO U KINIMA: Veliki redatelj Ken Loach vraća se novim remek-djelom!

Piše: PolitikaPlus

Teško je nabrojati sve nagrade koje je Ken Loach osvojio tijekom svoje redateljske karijere. Već kada se spomenu dvije Zlatne palme koje je osvojio na filmskom festivalu u Cannesu – prvu 2006. godine za film „Vjetar koji povija ječam“, a drugu 2016. godine za hvaljeni „Ja, Daniel Blake“ – čak bi i najvećem laiku bilo jasno o kakvoj redateljskoj veličini se radi. Redovitim snimanjem nezavisnih filmova koji su svi odreda prikazivani na najuglednijim festivalima diljem svijeta i prikazivani u službenim konkurencijama ime Kena Loacha već je sada zlatnim slovima upisano u knjigu najznačajnijih europskih redatelja u posljednjih četrdesetak godina. Od sljedećeg tjedna u domaća kina stiže njegovo novo remek-djelo, hvaljena i nagrađivana drama OPROSTITE, MIMOIŠLI SMO SE.

Ricky, Abby i njihovo dvoje djece žive u Newcastleu. Snažna su obitelj u kojoj svaki član mari za onog drugog. Ricky je konstantno u potrazi za poslom, dok je Abby medicinska sestra koja voli svoj posao i koja skrbi za starije i nemoćne. Međutim, unatoč tome što rade duže i napornije, shvaćaju da nikada neće imati nezavisnost u smislu posjeda vlastite nekretnine. Uskoro se Rickyju ukaže zlatna prilika te se on i Abby oklade. Ona prodaje svoj automobil kako bi Ricky mogao kupiti blještavi novi kombi za dostavu te postati „freelance“ dostavljač u vlastitoj tvrtki. Moderni svijet ovu će obitelj tako opkoliti sa svih strana u privatnosti njihove kuhinje, a budućnost će im postati iznimno neizvjesna…

Film OPROSTITE, MIMOIŠLI SMO SE premijerno je prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu gdje je prikazan u službenoj konkurenciji. Od tada pa sve do danas film je prikazan na desecima drugih festivala gdje je redovno osvajao nagrade, poput nagrade publike za najbolji europski film na filmskom festivalu u San Sebastijanu ili nagrade za najbolji film na filmskom festivalu u Ljubljani. Glavna glumica Debbie Honeywood za snažan portret supruge, majke i njegovateljice osvojila je glavnu nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u Chicagu.

Scenarist filma je Paul Laverty, dugogodišnji Loachov suradnik i pisac. Njih obojica zaslužna su za već spomenute filmove s kojima su osvojili Zlatnu palmu u Cannesu, a nakon trogodišnje pauze vraćaju se s novim remek-djelom za kojeg, premda dijele određene sličnosti, ipak tvrde da nije nastavak klasika „Ja, Daniel Blake“. Laverty je inspiraciju za priču donekle pronašao u slučaju Dona Lanea, dostavljača za tvrtku DPD koji je preminuo u siječnju 2018. godine nakon što je odlučio raditi za vrijeme božićne gužve te nije otišao u bolnicu na pregled zbog bolesti.

Drama OPROSTITE, MIMOIŠLI SMO SE
u domaća kina stiže u četvrtak, 9. siječnja!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINO, FILM