Mojbiz

REVIZIJA POKAZALA: Plaće se obračunavaju na temelju 300-tinjak propisa, tri osnovice i 567 dodataka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Plaće iz hrvatskog državnog proračuna obračunavaju se na temelju 300-tinjak propisa, primjenom tri različite osnovice i 567 dodataka na plaću, utvrdio je Državni ured za reviziju analizirajući učinkovitost uspostave i korištenja sustava Centraliziranog obračuna plaća (COP), doznaje se u petak. 

Posljedica brojnih dodataka na plaću je da ona u puno slučajeva u manjoj mjeri ovisi o koeficijentu, a u većoj mjeri o dodacima na plaću koji se mogu kumulirati, pa nije zadovoljeno načelo jednake plaće za rad jednake vrijednosti, ističu iz  Ureda.  Iz Državnog ureda za reviziju stoga smatraju da je uspostava COP-a, u koju je država uložila 105 milijuna kuna, učinkovita, no korištenje tog sustava  ocijenjeno je djelomično učunkovitim. 

Hrvatskom saboru poslano 121 izvješće

Izvješće o COP-u dio je 'paketa' od 121 izvješća koje je Državni ured za reviziju dostavio Hrvatskom saboru te DORH-u.  Ta se izvješća tiču šest korisnika državnoga proračuna, 21 lokalne jedinice, 45 političkih stranaka, šest nezavisnih saborskih zastupnika, 12 studentskih centara, 24 lučke uprave. Tu su i tri izvješća o obavljenoj reviziji učinkovitosti - dva za koncesije i jedno već spomenuti COP. 

Svi ti subjekti dobili su bezuvjetna ili uvjetna mišljenja, samo je jedno bilo nepovoljno i to za usklađenost poslovanja s propisima, a tiče se Županijske lučke uprava Opatija-Lovran-Mošćenička Draga. 

Ured za reviziju obavio je financijsku reviziju 45 političkih stranaka i šest nezavisnih zastupnika za prošlu godinu. O financijskim izvještajima stranaka izraženo je 27 bezuvjetnih i 18 uvjetnih mišljenja, a o usklađenosti poslovanja 37 bezuvjetnih i osam uvjetnih mišljenja.  Velike stranke, poput HDZ-a, SDP-a Mosta NL dobile su bezuvjetna mišljenja i za financijske izvještaje i za usklađenost poslovanja, stranka Milana Bandića dobila je uvjetno mišljenje za financijske izvještaje, bezuvjetno ta usklađenost poslovanja. 

Na popisu stranaka koje su dobile uvjetna mišljenja u obje kategorije su: Blok umirovljenici zajedno (BUZ) HSP, HSP-ASm Nova Ljevica, Zeleni savez. 

Političke stranke u 'plusu'

Prihodi 45 revizijom obuhvaćenih stranka iznosili su 112, 5 milijuna kuna, a rashodi 89 milijuna, pa je višak na koncu 2018. iznosio oko 23, 5 milijuna.

Pozitivno je poslovalo 36 stranaka, a s manjkom njih devet. 
Među strankama koje su godinu završile u 'plusu' bile su i HDZ (12,8 milijuna), SDP (3,9 milijuna) i IDS (1,6 milijuna). S 'minusom' su je završili Hrast (22 tisuće kuna), HSLS (47 tisuća), Most (15.700), SDSS (180 tisuća).  Saboru su dostavljena i četiri izvješća o provjeri provedbe danih preporuka. Novim Zakonom o Državnom uredu za reviziju, koji je na snazi od proljetos, po prvi su put predviđene kazne za subjekte koji u zakonskom roku Uredu ne dostave plan provedbe danih naloga i preporuka ili ne postupe po njima.

Kazna za zakonskog predstavnika je od dvije do 20 tisuća, a za subjekt revizije od 20 tisuća do 50 tisuća kuna. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cop, obračun plaće, plaće