Tvrtke

MRSIĆ: Plenković zatvara oči pred problemima radnika Đure Đakovića

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić u petak je ustvrdio da predsjednik Vlade Andrej Plenković zatvara oči pred problemima radnika "Đure Đakovića", koji su prevareni i prepušteni sami sebi jer unatoč obećanjima, Vlada nije poduzela ništa da im se isplate plaće.

"Ministar Horvat je javno u Hrvatskom saboru na pitanje zastupnika odgovorio da će radnici Đure Đakovića dobiti plaću. Međutim, vidimo kako još nije poduzeto ništa da bi se pomoglo radnicima koji već danima prosvjeduju i traže svoja zakonska i Ustavna prava - isplatu plaće", napisao je u priopćenju Mrsić. 

Istaknuo je da Vlada Andreja Plenkovića, kao i s Uljanikom, pokazuje da nema sluha za teške uvjete radnika i da ne želi održati proizvodnju u Hrvatskoj.

"Ako se Vlada hitno ne trgne, Đuru Đakovića čeka sudbina Uljanika", tvrdi predsjednik Demokrata.

Kaže da tu vidi "maćehinski odnos HDZ-a prema Slavoniji, odnos koji iza sebe ostavlja praznu i spaljenu zemlju".

"To je domoljublje kakvim se zadnjih dana hvale Horvat, Plenković i ostatak Vlade dok šetaju po stranačkim skupovima. Ako država preko svojih nadležnih ministara nije sposobna osigurati poštivanje temeljnih prava radnika u državnim tvrtkama, onda od takve države ne možemo ni očekivati da je sposobna očuvati i zaštititi prava radnika kod ostalih poslodavaca. Poruka ove Vlade je - niste nam bitni, idite iz Slavonije", ocijenio je Mrsić.

Upozorio je i na teško kršenje Zakona o radu, a da su se još prije pet godina stvorile zakonske pretpostavke da se pojava neisplate plaća suzbije.

"Porazna je činjenica da je neisplata plaća u Hrvatskoj i danas i dalje moguća, a posebno kad ona dolazi od države. To je sramota ove Vlade", istaknuo je Mrsić.

Đuro Đaković Grupa d.d. strojarska je grupacija iz Slavonskog Broda za proizvodnju vagona, tramvaja, specijalnih vozila, borbenih vozila, poljoprivrednih strojeva, mostova, industrijskih pogona, auto-dijelova i drugog. Tvrtka nastala 1921. ima vrlo dugačku tradiciju proizvodnje raznovrsnih proizvoda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANDREJ PLENKOVIĆ, ĐURO ĐAKOVIĆ, RADNICI