Zagreb

KB Dubrava: Otvorene tri nove dnevne bolnice

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Kliničkoj bolnici (KB) Dubrava u utorak su otvorene tri dnevne bolnice čije je uređenje i opremanje financirano s 50 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU-a, čime su učinjeni značajni pomaci u unapređenju zdravstvene skrbi u ustanovi kojoj gravitira oko 350.000 stanovnika.

Dnevnu bolnicu pri Zavodu za bolesti srca i krvnih žila i Zavodu za gastroenterologiju te Zavod za jednodnevne kirurgije otvorio je ministar zdravstva Milan Kujundžić naglasivši da novootvorene dnevne bolnice omogućuju da pacijenti budu obrađeni u jednom danu u suvremenim prostorima i sa suvremenim metodama, bez potrebe da ostaju u bolnici.

"Napravljeni su veliki pomaci. Primjerice, dođete sa teškim stenozama, s prijetećim infarktom, liječnici vam uđu sa žicama u srce, prošire krvne žile i stave stentove, a vi poslijepodne sjednete u svoj auto i idete kući", rekao je Kujundžić.

Ravnatelj KB-a Dubrava Srećko Marušić istaknuo je da otvaranje dnevnih bolnica puno znači za pacijente jer će se smanjiti liste čekanja i obraditi barem 30 posto pacijenata više, dok za zaposlenike to znači bolje uvjete rada u novim i prilagođenijim prostorima.

"Nova dnevna bolnica kardiologije radi pola godine i dosad smo napravili 70 posto više koronarografija u odnosu na prethodnu godinu, dok je nova dnevna bolnica gastroenterologije u tri mjeseca rada napravila 200 kolonoskopija i 100 gastroskopjia više nego lani", kaže Marušić.

Pritom podsjeća da su prema zahtjevima EU-a dužni povećavati broj pretraga u novim dnevnim bolnicama za 10 posto godišnje.

U Zavodu za bolesti srca i krvnih žila godišnje se obradi oko 34.000 bolesnika, od čega oko 3000 stacionarno. Broj ambulantnih pacijenata stalno se povećava pa je od 2017. porastao za 15 posto.

Kroz Zavod za gastroenterologiju godišnje prođe 32.000 bolesnika, dok se u Zavodu za jednodnevnu kirurgiju obavi oko 2900 zahvata iz raznih područja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kb dubrava, dnevne bolnice