Regija

BIH: Vlasti odobrile izgradnju crkve u spomen na časne sestre koje su ubili četnici

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlasti u općini Goražde na krajnjem istoku Bosne i Hercegovine odobrile su izgradnju crkve u spomen na Drinske mučenice, šest časnih sestara koje su četnici ubili 1941. i njihova tijela bacili u rijeku Drinu zbog čega ih je papa Benedikt XVI. proglasio blaženicama.

Inicijativa da se u čast Drinskih mučenica u Goraždu izgradi crkva stara je nekoliko godina.

Po riječima gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića, odabrana je lokaciae u samome centru grada kod zgrade Vlade Bosanskopodrinjske županije, a krajem veljače očekuje se građevinska dozvola.

U spomen na žrtvu časnih sestara ispred spomen obilježja u Goraždu vijence su položili i svijeće svijeće zapalila izaslanstva i pravoslavne Crkve te Islamske zajednice.

Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić predvodio je misu zadušnicu u spomen na ubijene časne sestre te izrazio zadovoljstvo zbog zajedničkog okupljanja povodom dana mučeništva časnih sestara.

"Mislim da je ovome društvu jako potrebna zdrava klima vrednovanja čovjeka u svim dimenzijama, jer ako se čovjek vrednuje, onda se i pravedni zakoni donose", izjavio je Puljić.

Četnici su u prosincu 1941. godine iz samostana na Palama, istočno od Sarajeva zarobili šest časnih sestara: Berchmanu Leidenix iz Austrije, Julu Ivanišević iz Hrvatske, Krizinu Bojanc i Antoniju Fabjan iz Slovenije te Hrvaticu mađarskog podrijetla Mariju Bernadetu Banju. Na putu prema Goraždu najstarija od njih, Berchmana Leidenix preminula je, a druge su zatočene u vojarnu. Nakon što su četnici provalili u prostoriju u kojoj su bile zatočene kako bi ih zlostavljali, časne su skočile s balkona. Ozlijeđene su ih četnici usmrtili noževima, a njihova tijela bacilli u Drinu zbog čega se i zovu Drinske mučenice.

Papa Benedikt XVI. je 2011. godine šest časnih sestara proglasio blaženicama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, četnici, časne sestre