Kolumne

IZBORI: Kome od predsjedničkih kandidata biste dali da vam pričuva djecu?

Piše: Ivan Omrčen

Jedna od zapaženijih kampanja u povijesti političkog marketinga bila je ona kad je izraelski premijer Benjamin Netanjahu 2015. godine snimio televizijski spot u kojem dolazi pričuvati djecu prosječnoj izraelskoj obitelji.

Genijalno jednostavan spot prikazuje kako su roditelji puni povjerenja u Netanjahua, a njegove glavne konkurente smatraju previše smušenima i nepouzdanima da bi mu povjerili svoje potomke. Netanjahuova politička karijera možda trenutno nije na vrhuncu, ali je završni kadar televizijskog spota jedan je od trijumfa suvremenog političkog marketinga – dok se roditelji vraćaju iz izlaska, dječica blaženo spavaju, a izraelski premijer zamotan u dekicu jede kokice i gleda televiziju u dnevnoj sobi.

Spomenuta kampanja bila je uspješna jer je dobro artikulirala svoju ključnu poruku: ne biste povjerili budućnost svoje zemlje onome kome ne biste vjerovali da vam pričuva djecu. Teško je izbjeći promišljanje o tom konceptu u ovo predizborno vrijeme, kad je do prvog kruga predsjedničkih izbora ostalo manje od dva tjedna. Možda je vrijeme za jedno sasvim prizemno promišljanje o tome, s kime bi moja djeca bila sigurna na jedno poslijepodne?

Broj kandidata je popriličan, čak jedanaestero ih je uspjelo skupiti potpise. Neki od njih u javnosti ostavljaju takav dojam da bi svaki razuman roditelj u slučaju njihova približavanja jednom rukom djetetu prekrio oči, a drugom krenuo birati broj 192.

Neki od tih ljudi u meni zaista izazivaju tihu jezu. Ali držimo se mainstreama – tko ostavlja dojam odgovorne osobe, ali i odaje malo više topline i ljudskosti nego je to oportuno za političara? Sviđalo se to nekome ili ne, na ovom testu najbolje prolazi aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Mislim da bi kod nje moja djeca dobila sigurnost, ali i topao osmijeh, možda i palačinke. Zorane i Miroslave, žao mi je, ne vidim vas u toj ulozi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolinda grabar kitarović, predsjednički kandidati