Mojbiz

Škibola: Ovršni zakon i dalje će pogodovati interesnim skupinama

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski ovršni sustav primjer je premreženog djelovanja interesnih struktura u medijima, politici i pravosuđu, koje interes pojedinih kasta u hrvatskom društvu stavljaju ispred interesa građana, i cijele zajednice. Umjesto rješavanja problema koji nastaju pri naplati dugovanja, održavamo sustav koji se iživljava na najslabijima među nama. Sustav ovrha u RH, slika je, i prilika, stvarnog stanja u kojem se nalazi naše društvo i država.

Zastupnik Marin Škibola i Danijel Galović, predsjednik udruge Ovršni, danas su, u prostorijama Hrvatskog sabora održali konferenciju za medije povodom okončanja rasprave o izmjenama Ovršnog zakon. U drugom čitanju je predstavljen nacrt zakona koji je ignorirao kritike brojnih saborskih zastupnika iznesenih tokom prvog čitanja izmjena zakona, ponajprije isključenje javnih bilježnika i FINA-e iz ovršnog procesa.

Škibola smatra posebno zabrinjavajućim da Ministarstvo pravosuđa ignorira presudu Suda Europske unije prema kojoj javni bilježnici ne smiju biti nadležni za ovrhe nad stranim osobama. „Već samo ovaj moment posve jasno razotkriva prave namjere Ministarstva pravosuđa – omogućiti interesnim lobijima zaradu ogromnih novčanih iznosa na patnji i mizeriji onih koji su najnezaštićeniji u našem društvu. Je li to Vama normalno, da jedna Vlada strance tretira bolje od vlastitih građana? Sramota.“ – rekao je zastupnik Marin Škibola.

Zastupnik Škibola je skrenuo pažnju na Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP), koja se posljednjih dana snažno angažirala u zaštiti interesa javnih bilježnika i spremno stala u zaštitu nakaradnog ovršnog sustava koji „guli kožu“ prezaduženim građanima. Osim toga, posebice je zabrinjavajuće da na Pravnom fakultetu u Zagrebu postoje lobisti koji agitiraju da Republika Hrvatska ne poštuje presude Suda Europske unije te da se nastavi s različitim tretmanom stranaca i naših građana. „Nadamo se da je konačno došao trenutak u kojem će ministar Bošnjaković interese građana i dobrobit cijelog društva staviti ispred profita skrivenih interesnih struktura koji putem medija i drugih aktera na njega vrše pritisak. Nikada nije kasno za učiniti pravu stvar, ministre, pozivam Vas da to konačno i napravite.“ - rekao je Marin Škibola.

Predsjednik udruge Ovršni Danijel Galović osvrnuti na stav predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, nedavno iznesen u medijima, prema kojem je sustav ovrha do sada funkcionirao dobro. Galović je iskazao neslaganje sa Sessinom ocjenom: „Upravo suprotno – hrvatski sustav ovrha funkcionirao je dobro samo za javne bilježnike, FINA-u i pojedina odvjetnička društva, ali ne i za onih 300 000 blokiranih građana, niti društvo u cjelini.“

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ovršni zakon, marin škibola