Kolumne

IZBORI: Kampanja bez programa puna lažnih vijesti!

Lošiji od lošeg političara jedino je poduzetnik koji živi od novca državnih firmi...

Piše: Bartol Kašić

Konačno smo dočekali kampanju u kojoj se kandidati u svojim govorima napadaju i suprotstavljaju jedni drugima. Jer, istini za volju najgore su kampanju koje niti smrde, a niti mirišu. Stoga ova predsjednička kampanja uskoro može dobiti epitet punokrvne. Kada već kandidati ne govore o programima onda neka se barem “šamaraju” činjenicama. No, dobro, pitanje je koliko su to u biti činjenice a koliko obmanjivanje birača poznatije pod kolokvijalnim nazivom - fejk njuz.

Dosada najnapadanija kandidatkinja u medijima bila je sadašnja predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović. Ponekad s razlogom, a često bez ikakvog razloga. Jer, Grabar-Kitarović nije imala ništa više gafova nego njezina tri glavna protukandidata. Vidljivo je da dosadašnja predsjednica ulazi u kampanju na jedino mogući način: napadom na “meki trbuh” ove Vlade, a to je HNS. Ivan Vrdoljak žestoko je odgovorio i samo pomogao kandidatkinji HDZ-a da pojača dojam snažnog ulaska u službeni dio kampanje. Izazov za Grabar Kitarović bit će da svojim porukama pokrene biračko tijelo HDZ-a da izađe na izbore i glasa baš za nju. A u toj bitci umnogome će joj pomoći ili odmoći hadezeovci na terenu.

Predsjednički kandidat Zoran Milanović odabrao je kampanju u kojoj najviše priča o svojim protukandidatima, a najmanje o onome što bi on kao predsjednik činio. Nije to ništa čudno, jer o čemu bi trebao govoriti bivši premijer RH koji je bio u poziciji izvršne vlasti i nije napravio strukturne reforme? Zato je strategija Milanovića jednostavna. Domoći se drugog kruga uz pomoć glasova ljevice na čelu sa SDP-om pod bilo koju cijenu. A to će moći dosegnuti jedino ako se konfrontira sa sadašnjom predsjednicom i pokuša “dokazati” da je ona ta koja dijeli Hrvatsku i čini ju nazadnom a ne naprednom.

Možda i najveće kukavičje jaje ovih izbora u stvari je kandidat Miroslav Škoro. Zašto je tome tako? Škoro se promovira kao novo lice politike a on je sve drugo, samo to nije. Hrvati koji su navikli na loše političare teško prepoznaju lažne gospodarstvenike. Naime, od loših političara jedino su gori poduzetnici koji to nisu. To su poduzetnici koji su spojeni na državne firme, institucije, gradove i javne uprave, a svoje poslove uglavnom baziraju na takvoj vrsti sinergijskih učinaka svojih biznisa.

Doduše, Škori se mora priznati da ima stila i hrabrosti. Jer osoba koja je otišla na “godišnji odmor” za vrijeme Domovinskog rata, osoba koja je bila u HDZ-u, te bila činovnik u hrvatskoj diplomaciji u Mađarskoj nije baš najvjerodostojnija i daleko je od epiteta nove osobe u politici.

Škoro stoga može biti samo sinonim za sve ono što Hrvatska ne bi trebala biti: isključiva i nazadna! Isprepletana političkim “izbjeglicama” koji su se stavili u službu one sive zone hrvatskog političkog podzemlja. Jer što drugo reći za čovjeka koji šuruje s dilerima narkotika, propalim novinarima, neuspješnim političarima...?

Kolakušić po najnovijim istraživanjima nema puno šanse, ali takve procjene bile su i za europarlamentarne izbore, pa svi znamo dobro kako je to završilo. Zato ovoga najvećeg populistu među predsjedničkim kandidatima ne treba previše rano otpisivati. Nekonvencionalan kakav Kolakušić jest, on je najveći populista ovih izbora. Velika vojska nezadovoljnih i frustriranih građana potencijalno je njegovo biračko tijelo. Jasan u izričaju Kolakušić baš kao i Škoro obećava neprovedivo i time obmanjuje građane koji i nisu baš najbolje upućeni u predsjedničke ovlasti - osim na razini dnevno političkih površnih doskočica. No, baš usprkos tome Kolakušić može postati “crni labud” ovih izbora i svojom direktnom kampanjom putem društvenih mreža itekako može otežati situaciju glavnim kandidatima.

Kampanja je tek otpočela a svjedoci smo jakih medijskih okršaja u kojima se ne bira “oružje” a niti riječi. Nadamo se samo kako će građani dobro odvagnuti realnost i zbilju od potpuno nerealnog prodavanja promjena koje to nikako nisu. Jer dosta nam je promjena koje ne donose baš ništa osim uhljebljivanja. Dosta nam je osoba koje su oličenje svega onoga lošeg što je Hrvatska proživjela u zadnjih 20 i kusur godina. Dosta nam je loših proroka i “nezavisnih” predsjedničkih kandidata koji su devedesetih natrpali svoje džepove a sada glume mesije bez pokrića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MIROSLAV ŠKORO, IZBORI, ZORAN MILANOVIĆ, PREDSJEDNIČKA KAMPANJA