Hrvatska

Plenković: Tuđman je bio pravi hrvatski suverenist koji je tu zadaću ispunio tada kad je trebalo

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković je u subotu u Splitu na svečanoj akademiji u povodu 20. godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika  Franje Tuđmana istaknuo kako je Tuđman imao ne samo potporu naroda nego i Katoličke crkve te bio istinski hrvatski suverenist koji je tu zadaću ispunio tada kad je trebalo.

"Podršku  je Tuđmanu dao ne samo hrvatski narod plebiscitarno, nego mu je podršku dala i Katolička crkva u Hrvatskoj, institucija koja nas održava, hrani, okuplja -   koja kroz naše kršćanske korijene učvršćuje našu tradiciju i naš identitet. Veliku ulogu u tom procesu imao je i kardinal  Kuharić  i upravo je njihov odnos u mnogome je učvrstio tako snažnu potporu hrvatskog naroda dr. Franji Tuđmanu", rekao je Plenković u govoru na svečanoj akademiji.
Istaknuo je kako možemo biti ponosni i sretni da smo imali  takvog državnika čije nama je djelo "zadaća da njegujemo i unaprjeđujemo Hrvatsku".
 "Predsjednik Tuđman bio je disident, imao je iskustvo Drugog svjetskog rata kao antifašist, bio je povjesničar,  političar, zapovjednik, stvaratelj, bio je pobjednik - sve što jedan državnik može samo sanjati  Sve to utjelovilo se u liku predsjednika Tuđmana," poručio je Plenković. Istaknuo je kako je Tuđman u svojoj doktrini  znao na razuman i lucidan način integrirati naslijeđe jednog  Ante Starčevića i Stjepana Radića i pozitivne elemente hrvatske ljevice.

 "Tuđman je poznavao duboke rane koje su nam osobito kroz 20. stoljeće ostavile silne podjele između pojedinih skupina hrvatskog naroda. Stoga je njegova ideja pomirbe, onako kako je ja vidim, imala dvostruki karakter - imala je najprije  snažnu ideju pomirbe unutra hrvatskog bića i to je možda  najljepša i najsnažnija poruka  Hrvatskoj", kazao je Plenković.
Dodao je kako je Tuđman "drugu fazu pomirbe" odigrao s predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja.
"I za to je imao snage", istaknuo je Plenković.

Podsjetio je i na Tuđmanovu iznimno veliku ulogu u povezivanju domovinske i iseljene  Hrvatske."To je zahtjevna i teška zadaća, ali i tu je uspio dobiti potporu u trenucima kad  je Hrvatska bila pod režimom sankcija u smislu zabrane uvoza oružja, nalazi načina kako da Hrvati izvan Hrvatske pomognu financijski stvoriti preduvjete da se  Hrvatska obrani, a  tu vezu održavao je i kasnije", kazao je.
Plenković je također rekao kako je Tuđmanova ostavština veličanstvena podsjetivši kako je vodio oslobodilačke operacije "Oluja",  "Bljesak" i druge  i tu je pokazao da Hrvatska vojska,  branitelji i policija  imaju snagu vratiti okupirani teritorij.

"Tuđman je Izbjegao je ciprizaciju Hrvatske", naglasio  je  Plenković.
Podsjetio je kako je na nedavnom summitu  NATO-a kazao kako je Hrvatska  jedina od članica (NATO-a) koja zna kako je biti napadnut, koja je doživjela agresiju na svom teritoriju s oko 15.000 poginulih, 60.000 ranjenih i 30 milijardi dolara ratnih šteta a "ne imati kišobran kao sigurnost".
Plenković je također podsjetio na svojedobnu podršku Henryja Kissingera koji je reako da će se  Tuđmanova uloga za hrvatsku povijest vrednovati u budućnosti.

"Moram to reći ovom prigodom, Tuđman je pravi, istinski,  jedini hrvatski suverenist -  za razliku od mnogih koji o tome danas 30 godina kasnije pričaju. On je tu zadaću ispunio tada kad je trebalo", poručio je  Plenković
Župan splitsko-dalmatinski  Blaženko Boban i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u svojim su govorima istaknuli kako je Tuđman glavni protagonist stvaranja hrvatske države te da je njegova uloga povijesna.
Na svečanoj akademiji, na kojoj su, među ostalim, nazočili i  ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar uprave Ivan Malenica te nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, prikazan je i dokumentarni film o Tuđmanovim posjetama Splitu.

U povodu obilježavanja 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković položio je prije svečane akademije vijenac na spomenik Tuđmanu u Splitu te je poručio kako je bio vizionar čija nas hrabrost u borbi za hrvatsku samostalnost i danas obvezuje.

"Bio je vizionar, državnik i čovjekom koji je u najzamršenijim povijesnim okolnostima pronašao snage i prepoznao veliki prijelomni trenutak na europskom kontinentu da realizira svoju ideju slobodne i samostalne hrvatske države", rekao je Plenković.

Tuđman je, naglasio je, to učinio "poznavajući povijest, poznavajući politiku, ali isto tako uz veliku potporu hrvatskoga naroda, koji mu je dao podršku na referendumu, te uz veliku žrtvu hrvatskih branitelja koji su ostvarili hrvatsku slobodu i samostalnost".

To nas sada, ističe Plenković, skoro 30 godina kasnije obvezuje da gradimo Hrvatsku koja je dio moderne Europe. "Koja je sigurna, koja je gospodarski prosperitetna, socijalno uključiva zemlja, a koja u svojoj punini dijeli one vrijednosti s kojima je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman poveo svoj narod u samostalnost", poručio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, franjo tuđman