Hrvatska

Grabar-Kitarović o štrajku u školama: Današnje stanje posljedica je štetne politike Milanovićeve Vlade

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u petak navečer da poštuje dostojanstvo i rad nastavnika, da je pravo na štrajk ustavno pravo, ali i da je ustavno pravo djece na obrazovanje, a današnje stanje u obrazovnom sustavu smatra posljedicom štetne politike Vlade Zorana Milanovića.

"Moj stav se nije promijenio i od samog početka jasno ga iznosim: poštujem dostojanstvo i rad nastavnika, a štrajk je ustavno pravo. No, ne zaboravimo da postoji i ustavno pravo djece na obrazovanje", ističe predsjednica.

Stav predsjednice o štrajku profesora i nastavnika njezin je Ured poslao nakon što zaposleni u obrazovanju nisu prihvatili ponudu Vlade za povećanjem dodataka na plaću te ustrajavaju na povećanju koeficijenata složenosti poslova.

Grabar-Kitarović naglašava da je Hrvatska svojim Ustavom i prihvaćenim međunarodnim aktima preuzela "dužnost osiguravanja prava na obrazovanje svojim građanima". 

"S obzirom da djeca nemaju politički glas kako bi se izborila za svoja prava, dužnost je odraslih zagovarati njihove najbolje interese i voditi računa da se njihova prava, uključujući pravo na obrazovanje, poštuju", poručila je.

Predsjednica smatra i da je današnje stanje u obrazovanju posljedica "štetne politike Vlade Zorana Milanovića, koja je dva puta smanjila koeficijente nastavnicima".

Rješenje pronaći "za stolom"

Nakon što je u petak navečer bez dogovora završen sastanak premijera Andreja Plenkovića sa predstavnicima školskih sindikata, pa se nastavlja štrajk, predsjednica je obje strane pozvala da rješenje pronađu "za stolom".

"Pozivam strane da za stolom nađu najkvalitetnije moguće rješenje uzimajući u obzir položaj i dostojanstvo učitelja i nastavnika, ali i financijsku situaciju u državi te interese učenika i svih građana. Činjenica je da su učitelji jedan od stupova društva i svakako moramo riješiti njihov status, a to je na Vladi i sindikatima da dogovore", stav je predsjednice Republike.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

štrajk, premijer zoran milanović, kolinda grabar kitarović