Hrvatska

Štrajk se nastavlja: Prosvjetni radnici odbili ponudu Vlade

Piše: PolitikaPlus/Hina

Prosvjetni radnici su na izjašnjavanju velikom većinom odbili Vladinu ponudu, stoga se štrajk u obrazovnom sustavu nastavlja, objavili su u petak sindikalni čelnici.

Nakon dva dana provedbe sindikalnog referenduma među sudionicima u štrajku, koji je danas ušao u 35. dan, protiv Vladine ponude izjasnilo se 95,26 posto izašlih u osnovnim školama, 88,93 posto u srednjim školama i 69 posto u znanosti i visokom obrazovanju, rečeno je na konferenciji za novinare.

U osnovnim školama na referendumu je sudjelovalo 31.670 zaposlenih, dok se u srednjim školama izjasnilo 14.046 zaposlenika. 

Iz Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja izvijestili su da se zbog takve odluke nastavlja opći štrajk u osnovnim i srednjim školama, te povremeni štrajkovi na fakultetima.

Jutros je objavljeno da je 88 posto štrajkaša iz Sindikata Preporod odbilo Vladinu ponudu, pa će i taj obrazovni sindikat nastaviti štrajk u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove, u kojima djeluju njegove podružnice.

Mihalinec: Prosvjetari pokazali da se ne misle cjenkati

Prosvjetni radnici na izjašnjavanju su odbili ponudu Vlade o povećanju plaća u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto zaposlenima u obrazovanju, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio je kako su prosvjetari izjašnjavanjem pokazali da se ne misle cjenkati sa dodacima. 

"Odbijanje ponude Vlade znači da zaposleni u odgoju i obrazovanju žele riješiti pitanje svog statusa kroz povećanje koeficijenata. Zaposleni u obrazovanju ne misle se cjenkati dodacima na plaću", poručio je Mihalinec.

Kazao je da se stoga opći štrajk u školama nastavlja od ponedjeljka te najavio da će sindikalna tijela kroz dan analizirati rezultate i donijeti daljnje odluke o načinima i oblicima pritiska. 

Mihalinec je ocijenio da su ovakvi rezultati izjašnjavanja čvrsta podrška sindikatima u pregovorima, da sa zahtjevima o povećanju koeficijenata idu dalje.

"Mi ćemo se odazvati na svaki poziv na sastanak, ako ga bude", kazao je. 

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izjavila je da nije samo potplaćenost uzrok takve reakcije zaposlenih na ponudu Vlade.

"Zaposlenike u sustavu obrazovanja muči nepotrebna administracija, zabrana zapošljavanja, sustav anonimnih prijava, Loomen. To i niz drugih su problemi koje zaposlenici jasno iskazuju svakim danom u ovom štrajku", kazala je Šprem. 

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka najavio je da će se štrajk na fakultetima i znanstvenim ustanovama odvijati kao do sada, jednom tjedno, te da se sljedeći održava 5. prosinca. 

Plenković će pozvati sindikate ponovno na razgovor

Premijer Andrej Plenković najavio je da će pozvati obrazovne sindikate ponovno na razgovor istaknuvši kako bi bio jako dobar signal da djeca idu u školu.

"Pozvati ih na sastanak i razgovarati što dalje", rekao je Plenković novinarima upitan kakav je njegov plan nakon što su sindikati odbili Vladinu ponudu. Nije želio konkretno odgovoriti na pitanje ima li spremnu neku novu ponudu kazavši - uvijek nešto ima. 

Današnjim danom štrajka, učenici u osnovnim i srednjim školama propustili su tri tjedna nastave. Prema najavi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, danas će školama biti poslane opcije za nadoknadu nastave koju su učenici izgubili zbog štrajka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PROSVJED, ŠTRAJK