Zagreb

Grad Zagreb: U dodjeli adventskih kućica poštovani propisi

Piše: PolitikaPlus/Hina

Grad Zagreb poštovao je propise u dodjeli adventskih kućica tvrtkama čije vlasnike mediji povezuju s gradonačelnikom Milanom Bandićem, odgovorili su u četvrtak iz Grada na napise o organizaciji zagrebačkog Adventa istaknuvši da gradonačelnik može javne površine dodjeljivati neposredno, bez natječaja.

Nakon što su mediji objavili da su adventske kućice na frekventnim lokacijama dodijeljene Bandićevim prijateljima i suradnicima, iz Grada su objavili priopćenje u kojemu ističu da gradonačelnik može neposredno dodijeliti lokaciju  na javnoj površini za postavljanje otvorenih terasa, štandova i drugih sličnih sadržaja.

Dodjela kućica u skladu s propisima

Iz Grada ne negiraju medijske napise da su tri tvrtke, čiji su vlasnici povezani s Bandićem, dobile adventske kućice bez natječaja, već tvrde da je sve bilo u skladu s propisima koje je donijela Gradska skupština.

Portal Index. hr objavio je da je riječ o tvrtki Demo Rebus vlasnika Denisa Mohenskog, kojega s Bandićem veže prijateljstvo s njegovim vozačem Zdravkom Krajinom. Tu je i tvrtka Kokoš ili jaje, povezana s Damjanom Ljuštinom, sinom Bandićeva dugogodišnjeg bliskog suradnika Duška Ljuštine, te tvrtka Pepermint d.o.o. Tomislava Ricova, čija je sestra savjetnica gradonačelnika.

Index piše da su te tvrtke bez natječaja od Bandića dobile najbolje pozicije na zagrebačkom Adventu i mogućnost da iznajmljuju kućice ugostiteljima po basnoslovnim cijenama.

Iz Grada odgovaraju da su sve tri spomenute tvrtke  (Pepermint d.o.o., Kokoš ili jaje d.o.o., Demo Rebus d.o.o.) prošle propisanu proceduru dodjele javne površine na korištenje sukladno propisima te su podnijele zahtjeve i dobile na korištenje lokacije za koje nije pokazala interes Turistička zajednica Grada Zagreba, koja ima prioritet vezano uz organizaciju Adventa.

"Dodjela kućica nije rezultat samovoljnosti i arbitrarnosti u postupanju gradonačelnika, nego se temelji na pravnim propisima koje je donijela Gradska skupština", poručuju iz Grada.

Pojašnjavaju da je postupak dodjele javnih površina propisan Odlukom o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina, a zahtjev za korištenje lokacije može podnijeti svaka fizička  i pravna osoba gradskom upravnom tijelu nadležnom za komunalne poslove.

Na prijedlog Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup gradonačelnik donosi zaključak kojim se utvrđuje korisnik, kao i iznos naknade koju je podnositelj zahtjeva dužan uplaćivati.

Iz Grada poručuju da se Grad Zagreb ne bavi najmom kućica ili organizacijom pojedinog događanja, ne prati promet roba i usluga na tim lokacijama, broj posjetitelja određenih lokacija niti koji subjekt se nalazi na kojem dijelu lokacije koju je Grad dao na korištenje, već isključivo daje zemljište na korištenje i za to uprihođuje prihod u obliku naknade, a pri tome nema nikakvog troška.

Može se dati na korištenje svaka lokacija osim one gdje je interes Turističke zajednice

Dakle, na svaki potpuni zahtjev podnositelja provodi se identična procedura tako da je bilo moguće dati na korištenje svaku lokaciju osim one gdje je postojao interes Turističke zajednice Grada Zagreba.

Grad Zagreb daje pravo na korištenje javne površine direktno podnositelju zahtjeva te ne ulazi u njegovo daljnje ponašanje. Grad nije ovlašten ulaziti u daljnje ugovorne odnose korisnika javne površine s drugima niti ih je ovlašten zabraniti.

Naime, u takvim slučajevima daljnji korisnik nema niti kontakta s gradskim službama, nego isključivo koristi mikrolokacije u skladu s vlastitim nahođenjem u granicama onoga što mu je dopustio Grad Zagreb, pri čemu se ne ulazi u pitanje koristi li ju on neposredno ili putem trećih osoba s kojima stupa u ugovorne odnose.

"Evidentno je da Grad Zagreb postupa transparentno i zakonito kako u ovome, tako i u svim drugim slučajevima", ističe se u priopćenju koje potpisuje pročelnik Dinko Bilić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ADVENSKE KUĆICE, GRAD ZAGREB