Zagreb

IZLOŽBA: Humanitarna aukcija slika za O.Š. Nad lipom u Galeriji Klovićevi dvori

Piše: PolitikaPlus/Hina

Galerija Klovićevi dvori i Osnovna škola Nad lipom pripremili su u predblagdansko vrijeme umjetnički i humanitarni događaj, tihu aukciju slika, uoči koje će se, od 30. studenog do 5. prosinca, postaviti izložba s 96 ponuđenih djela više od četrdeset umjetnika.

Kako je najavljeno, izložba “Daj  10  za  90” prikazuje radove umjetnika koji već dugi niz godina surađuju s učenicima s posebnim potrebama u toj zagrebačkoj školi, u povodu  njezine 90.  obljetnice rada, a predstavit će i radove umjetnika i učenika te škole nastalih na Likovnim susretima i Likovnim stvaraonicama u sklopu školskog projekta LipArt.  

"Umjetnički radovi ponuđeni su na prodaju s ciljem opremanja škole sredstvima i opremom koja bi omogućila poučavanje naših učenika s intelektualnim i drugim utjecajnim teškoćama korištenjem suvremene multimedije, kao i uređenje senzoričkog parka u stražnjem dijelu dvorišta škole", dodaje se.

Osim kupovinom slika na aukciji, koja će se održati u četvrtak, 5. prosinca, dobrotvorni prilozi skupljat će se kupovinom školskog kalendara i učeničkih radova.

Alma Srna, ravnateljica OŠ Nad lipom, podsjeća u najavnom tekstu kako se više od desetljeća održavaju Likovni susreti u kojima likovni umjetnici  stvaraju  i  doniraju  svoje  radove  školi, kao i Likovne  stvaraonice u kojima  neki od umjetnika stvaraju likovne radove zajedno s učenicima te su iz takve suradnje proizašli mnogi vrijedni  radovi.

"Pod  njihovim  stručnim  vodstvom  učenici  su  upoznali  nove  tehnike  i  načine  rada,  razvijali su kreativnost, a neprocjenjiva vrijednost ostvarena je u njihovoj komunikaciji, prihvaćanju i priznanju njihovog likovnog izričaja", napomenula je.

Ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić izrazio je nadu da će posjetitelji u predblagdansko vrijeme, kada se u toj galeriji obilježava Advent, nadahnuti duhom darivanja,   odazvati toj hvalevrijednoj  akciji, kupiti vrijedna umjetnička djela te pritom pomoći u poboljšanju kvalitete nastave i obrazovanja njihovih mladih 'prijatelja muzeja'.

"Želja nam je približiti svijet umjetnosti djeci i mladima, što čine i umjetnici koji će ponuditi svoje radove na prodaju.  Vrijednost  tih umjetničkih  djela ne može se mjeriti novcem, već ljubavlju koju ovi  umjetnici  iskazuju  prema  djeci, svojim  sudjelovanjem na likovnim radionicama u školi i našoj Galeriji, te ovom dobrotvorno-prodajnom izložbom", ustvrdio je.

Po riječima Ivane Torjanac Matas, voditeljice projekta LipArt i projekta "Prijatelji muzeja", ta su dva projekta osmišljena sa  željom  da  drugačijim  kreativnim  poticajima  doprinesu     emocionalnom oslobađanju i  zadovoljavanju emocionalnih potreba učenika, te obogate  njihov  unutarnji  svijet  i  omoguće  im  osobnu  afirmaciju  u  široj  društvenoj  zajednici.

Ponudit će se djela   ostvarena u  različitim   umjetničkim  tehnikama, među ostalim,  Bane Milenkovića, Kate Mijatović,  Petre Grozaj, Nine Ivančić, Dubravka Lepeja, Ante  Živkovića,  Matije  Tomšića,  Zvonimira  Gračana, Petra Hranuellija, Antona Vrlića, Eugena Fellera, Ane Cerovski, Tatjane Politeo, Helene  Ramljak,  Željka  Pribanića,  Anite  Kontrec,  Lidije  Šeler,  Vesne  Turković,  Zlatka  Stančića,  Ive  Vlašića, Koraljke Kovač, Ljiljane Mihaljević, Gorana Vranića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KLOVIĆEVI DVORI, IZLOŽBA