Regija

BIH: U više gradova u BiH zapaljene svijeće u spomen na žrtvu Vukovara

Piše: PolitikaPlus/Hina

U više hrvatskih središta u Bosni i Hercegovini u nedjelju su zapaljene svijeće u spomen na kalvariju Vukovara i sve hrvatske žrtve Domovinskog rata, a prema hrvatskom gradu heroju iz ove zemlje organizirano putuje više tisuća osoba.

Svijećama ispisana riječ Vukovar, oblik golubice i srce u brojnim su mjestima osvijetlili središnje trgove. Svijeće su zapaljenje u središtima Širokog Brijega, Ljubuškog, Gruda, Žepča, Busovače, Orašja. Okupljeni su se pomolili za žrtve Vukovara i sve branitelje poginule u Domovinskome ratu u BiH i Hrvatskoj.

Osamdesetak dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Orašja i Domaljevac Šamca su pješice krenuli prema Vukovaru, gdje se njihov dolazak očekuje sutra gdje će se priključili Koloni sjećanja kod Vukovarske bolnice. Oni su se najprije u Orašju poklonili poginulim, umrlim i nestalim braniteljima, te položili cvijeće i upalili svijeće kod Spomen obilježja u parku.

U znak sjećanja na žrtve Vukovara maratonci iz nekoliko gradova BiH iz Tuzle su krenuli na trku dugu oko 135 km.
Iz većinskih hrvatskih općina u BiH organizirani su odlasci autobusima prema Vukovaru, gdje će se tijekom noći uputiti i brojni bosanskohercegovački Hrvati osobnim vozilima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, svijeća za vukovar