Mojbiz

Mihalinec: Očekujemo nastavak pregovora na temelju nove ponude Vlade

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uoči sastanka na kojemu će Vlada predstaviti novu ponudu obrazovnim sindikatima u štrajku, Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH) izjavio je kako se nada da nova ponuda Vlade nije 'uzmi ili ostavi', već da će se na temelju nje nastaviti pravi pregovori.

Dok se u osnovnim i srednjim školama štrajkaši na referendumu izjašnjavaju o prošlotjednoj ponudi Vlade, predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Sindikata hrvatskih učitelja, sindikata Preporod te  Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja nastavili su u srijedu popodne pregovore u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava s predstavnicima Vlade.

Prema najavi resorne ministrice Blaženke Divjak, Vlada će im na sastanku predstaviti novu ponudu, koja s obzirom na onu od prošloga tjedna, unaprijeđena.

"Danas očekujemo da se konačno otvore ili nastave pravi pregovori. Ukoliko Vlada misli imati konačnu poruku uzmi ili ostavi, onda nas nije trebala zvati na sastanak, mogla nam je jučer do 16 sati poslati konačan stav kojeg bi dali na referendum", kazao je Mihalinec.

Dodao je da će sindikati poslušati ponudu Vlade te kako vjeruje da će o njoj i dalje pregovarati.

Mihalinec je poručio da će učitelji i nastavnici koji su se pridružili štrajku na referendumu će glasati i o novoj ponudi Vlade, te da štrajk prestaje kada štrajkaši  prihvate ponudu Vlade.

"Mi smo Vladi otvorili prostor za kompromis 5. studenoga. Pa ćemo vidjeti ide li Vlada u tom smjeru ili se i dalje drži svoga", izjavio je.

Osnovne i srednje škole u Hrvatskoj u cirkularnom su štrajku 24. dan. Najavljeno je da se sutra štrajka u Virovitičko-podravskoj te Koprivničko-križevačkoj, dok je u petak štrajk u Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te Gradu Zagrebu.

Posljednja ponuda Vlade obrazovnim sindikatima, koji traže 6-postotno povećanje koeficijenata složenosti poslova, bila je povećanje osnovice od 6,12 posto te redefiniranje plaća u javnom sektoru kroz izmjenu Uredbe o koeficijentima do 1. srpnja 2020. Ukoliko do tog roka uredba ne bi bila izmijenjana, Vlada bi zaposlenima u obrazovnom sustavu povisila koeficijente složenosti poslova za 2 posto.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja štrajkom traži povećanje plaća za 6,11 posto trima kategorijama zaposlenih u sustavu znanosti i visokog obrazovanja - nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

branimir mihalinec, sindikati