Zagreb

INTERLIBER : Alfa predstavila nove naslove biblioteke za mlade

Piše: PolitikaPlus

Izdavačka kuća Alfa, specijalizirana za edukativna izdanja, udžbenike i književnost za mlade, predstavila je u srijedu u sklopu međunarodnog sajma Interliber najnovija izdanja objavljena pod egidom biblioteke "Knjiga za mladež", koji ove godine uključuju četiri romana te jednu slikovnicu.

Najavljujući pet novih naslova te prestižne biblioteke namijenjene osnovnoškolskom uzrastu djece i mladeži, urednik Božidar Prosenjak istaknuo je riječ o prestižnoj biblioteci koja se ubraja među najuspješnije u Hrvatskoj te u Alfinoj produkciji zauzima posebno mjesto.

"Biblioteka 'Knjiga za mladež' objavljuje najbolje knjige domaćih i stranih pisaca, koje mladi rado čitaju jer opisuju teme koje ih zanimaju i u kojima nalaze poruke korisne za život", rekao je Prosenjak na predstavljanju u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma.

Među njima ima i naslova koji ostaju trajna vrijednost hrvatske kulture i čitaju se iz naraštaja u naraštaj, napomenuo je Prosenjak. Pomno biranim naslovima, realiziranim uz visoku tehničku i likovnu opremu te ovjenčanim brojnim osvojenim nagradama i pohvalama književnih stručnjaka, ta je biblioteka opravdano zadobila povjerenje čitatelja, istaknuo je.

"Mi se trudimo da to povjerenje opravdamo uvijek novim knjigama", poručio je Prosenjak.

Četiri su romana i jedna slikovnica u ovogodišnjoj produkciji biblioteke "Knjiga za mladež", a predstavila ih je recenzentica Dubravka Težak.

Za roman "Krotitelj vodenjaka" Snježane Babić-Višnjić, kazala je kako je riječ o "zanimljivoj kombinaciji spleta realnost i irealnog, suvremenosti i tradicije, vrlo kompleksnoj, kompliciranoj priči koja nosi lijepe poruke" iz pera autorice bogata opusa u području dječje knjige.

Glavni junak je dječak Damjan, dijete suvremenog trenutka kojemu je najzanimljvije povući se u svoju sobu i igrati igrice. Ovisan je o suvremenih tehnologijama no naglo biva izvučen iz svoje oaze…

Autorica je kazala kako prostor romana doživljava ponajprije kao prostor vlastita bivanja, mjesto gdje se najbolje osjeća jer ima dovoljno prostora za gradnju svoje "literarne torte" s  "više slojeva, okusa, doživljaja i iskustava, koji su svi povezani".

Svoje likove, kako je naglasila, uvijek suočava sa samima sobom kako bi ih natjerala da se zaustave u besmislenom kruženju kroz život te da bi ih suočila s njima samima. "Volim unositi fantaziju u život, čaroliju, a ta čarolija izvire iz stvarnosti, prostora koje smo ostavili nedorečenima", kazala je Babić-Višnjić.

Knjiga "Pod bedemom" autora Darka Pernjaka "kratak je, zanimljiv, duhovit i originalan roman domaćega pisca, koji pruža pogled iznutra, otvara vrata u srca i duše ljudi dalekoga vremena", a riječ je o, kako je rekla Težak, zavičajnu romanu u kojemu nam autor šalje poruku kako "trebamo cijeniti ono što imamo, ono što potječe iz našeg zavičaja, da trebamo njegovati svoje običaje, a ne pasti pod utjecaje modernijih ambicija i uvoza iz inozemstva".

Pernjak je kazao kako si je, pišući taj roman, dao zadatak da, koristeći elemente fantazije, stvori jednu vizuru stvarnosti života jednog običnog čovjeka, te dočara "renesansu stvarnosti iz pozicije malog čovjeka".

U biblioteku je ove godine uvršten i roman "Kaštelanska potraga" Ane Pisac-Serezlija s ilustraciama Marsele Hajdinjak, koji je Težak najavila kao "animalističku priču i roman potrage za identitetom" i neku vrstu "beletriziranog turističkog vodiča". Priča je to o simpatičnome magarcu Mati koji uz pomoć svoje prijateljice, prpošne magarice Rozice, kreće u potragu za svojim identitetom. 

"The sladoleds" Miljenka Muršića, prvi je roman za mlade tog književnika koji piše poeziju, prozu i dramske tekstove za odrasle i za djecu, pisan kao spoj "neke vrste komedije zablude" u prvome dijelu dok, u drugome, pisac želi poslati poruku mladima da moraju vjerovati u sebe.

"Ovo je roman o životu mladih koji dočarava ono što oni proživljavaju, a usput je u njega utkana i jedna lijepa potka koja ih treba pogurnuti da u životu naprave ono do čega im je jako stalo", rekla je Težak.

Muršić je kazao kako je taj roman njegov spisateljski "izlet" u romane za djecu koji kao svoju osnovicu uzima rock glazbu. "Ja pripadam generaciji koja je odrastala u vrijeme pojave rocka na našim prostorima, rock glazba vrlo je važna u životu, tako da je ona okvir u kojemu se događa jedna linija priče, dok je druga jedna komedija zabune, a iza svega toga pokušavam reći neke ozbiljnije stvari", pojasnio je Muršić.

Među novim je naslovima i slikovnica "Kako je pjev naučio raditi" Anite Martinac, koju je ilustrirao Vlado Brkić, "građena djelomično po strukturi stare narodne priče" i "svojevrsna varijanta 'Cvrčka i mrava'". U ovoj slikovnici jedan kralj šalje svoga sina u svijet da nauči raditi neki koristan posao. A zapravo i ne sluti da ga šalje u potragu za srećom.

Autorica je kazala kako je ta knjiga "jedna topla obiteljska bajka" kojom je željela potaknuti mlade ljude da njeguju svoje talente.

Prosenjak je zahvalio autorima na sudjelovanju i prisutnoj publici na interesu. "Svaka od tih knjiga je različita, htjeli smo dati jednu lepezu interesa mladih, probuditi želju i volju za literaturu s raznih strana", istaknuo je, te pozvao sve da posjete Alfin interliberski štand, gdje je izložen bogat opus te i drugih biblioteka toga nakladnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

INTERLIBER, KNJIGE