Zagreb

ZFF: Premijera danskog filma "Kraljica srca" u konkurenciji

Piše: PolitikaPlus

"Kraljica srca", danski kandidat za Oscara, erotska drama u režiji May el-Toukhy o aferi uspješne odvjetnice i njezinog znatno mlađeg posinka, premijerno će se prikazati u srijedu u glavnom natjecateljskom programu Zagreb Film Festivala.

Uspješna i beskompromisna odvjetnica Anne (glumi je Trine Dyrholm – "U boljem svijetu") specijalizirana za djecu i mlade, sretno je udana za Petera s kojim ima dvije kćeri, no sve se mijenja kada k njima useli suprugov problematični sin iz prethodnog braka.

Izbačen iz škole i odbačen od majke, on odbija uspostaviti prisniji odnos s ocem, no Anne to uspije te ga i zavodi, što pokreće vrtlog događaja.

Film otvara niz moralnih i etičkih pitanja, a na festivalu u Sundanceu, gdje je prvi put prikazan, osvojio je Nagradu publike.

U kinu Tuškanac u poslijepodnevnim satima se prikazuje nizozemska drama "Druga šansa", a u programu Velikih 5 španjolska drama "Ljeto u Madridu", novi film španjolskog redatelja Jonás Truebe, atmosferičan portret dugog toplog ljeta u španjolskoj prijestolnici koji je u Karlovim Varima nagrađen posebnim priznanjem.

Muzej suvremene umjetnosti nastavlja s programom za najmlađe filmofile, Bibijada, s s danskim pustolovnim filmom "Zemlja kristala".

U okviru natjecateljskog programa Ponovno s nama prikazuje se novi film Gabriela Mascara "Božanska ljubav", najavljen kao "religijska distopija u bojama neona, omamljujuće ostvarenje u kojem se gospel i erotika miješaju kako bi ispripovijedali relevantnu priču o vjeri i moći."

Na rasporedu je još jedan film iz programa Velikih 5 , "Predivan život" redatelja Nicolasa Bedosa, romantična komedije o mrzovoljnom šezdesetogodišnjaku Victoru uvjerenom kako su najbolji dani odavno iza njega.

U KIC-u se nastavlja program Moj prvi film – In memoriam, s ključnim djelom čehoslovačkog novog vala, prvim dugometražnim filmom Miloša Formana, "Crni Petar".

Sniman u maniri cinema veritea, s neprofesionalnim glumcima film dočarava atmosferu običnog ljeta u malenom češkom gradu početkom 60-ih. U središtu te tragikomedije je šesnaestogodišnjak koji se na svom prvom poslu suočava s licemjerjem svijeta odraslih, kod kuće ga gnjavi otac, a i njegova se djevojka zagledala u drugoga.

Popratni program Festivali pod reflektorom donosi, u suradnji s Venecijanskim filmskim festivalom, pet kratkometražnih ostvarenja s te prestižne manifestacije, u posebnom izboru za zagrebačku publiku.  

Projekcije u srijedu zatvorit će filmovi iz natjecanja međunarodnog kratkog filma i domaćeg kratkog metra, Kockice.

Na repertoaru su "Vrijeme s tatom" bugarskog redatelja Martina Ilieva te kineskog redatelja Qiu Yanga "Odustajanje". U Kockicama se prikazuje novi film prošlogodišnjeg pobjednika, Jakova Nole, "Kućica" te "Valcer za 1. maj" Zorana Stojkovskog.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

film, zff