Regija

Dužnosnik: Sigurnosni propusti s migrantima i povratnicima s ratišta narušavaju euroatlantske integracije BiH

Piše: PolitikaPlus

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić ocijenio je u utorak kako vlasti smiju ignorirati upozorenja zapadnih zemalja o sigurnosnim prijetnjama i propustima u toj zemlji jer na taj način narušavaju njezine euroatlantske ambicije. 

"Povratnici s ratišta u Siriji koji uskoro stižu u BiH, zabrinjavajući porast migranata i drugi sigurnosni problemi zahtjevaju žuran i ozbiljan prostup vlasti BiH. Sigurnosni propusti u BiH izravno narušavaju euroatlantske integracije", rekao je Krešić čiju izjavu prenose iz HDZ-a BiH.

Pozvao je institucije BiH da ozbiljno shvate upozorenja visokih dužnosnika EU-a i zemalja članica NATO-a.  

"Upozoravajuće poruke visokih dužnosnika iz zemalja EU i one koje dolaze iz NATO-a treba shvatiti ozbiljno, jer su sigurno bazirane na obavještajnim i drugim podacima kojima njihove službe raspolažu. Sigurnosna politika nam mora biti prioritet, poglavito ako se iskreno zalažemo za integraciju u NATO i EU", dodao je zamjenik ministra sigurnosti BiH. 

Prošloga tjedna francuski predsjednik Emmanuele Macron je izjavio kako je BiH 'tempirana bomba' koja otkucava na granici s Hrvatskom zbog povratka džihadista. Takvi navodi izazvali su oštre reakcije bošnjačkih dužnosnika. 
Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić posebno je upozorio kako su pojačani sigurnosni izazovi na BiH s migrantskim priljevom na koje ova zemlja, po njegovim riječima, nije pronašla rješenje. 

"Naše stanovništvo zabrinjava migrantska ruta koja prolazi kroz BiH", pojasnio je Krešić. Pozvao je na koordinaciju brojnih policijskih i sigurnosnih službi kako bi BiH bila u stanju odgovoriti brojnim iskušenjima u oblasti sigurnosti što je za Europsku uniju jedan od najvažnijih prioriteta. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NATO, BIH, MIGRANTI, ISLAMISTI