Hrvatska

BRANITELJSKE UDRUGE I ANTIFAŠISTI: Milanović na udaru kritika zbog izjava o "Hajduku"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjedničkog kandidata SDP-a Zorana Milanovića, koji je u Splitu rekao da je NK "Hajduk" bio omiljeni Titov klub čiji su igrači na dresu nosili petokraku na koju se moglo ubosti, prozvali su iz Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista VeDRA i iz Splitskog saveza sportova.

Iz VeDRA- su podsjetili kako je Split prošlog tjedna obilježio 75. obljetnicu oslobođenja od nacizma i fašizma i da je tom prigodom, uz ostalo, istaknut značaj "Hajduka" u NOR-u i njegova antifašistička tradiciau.

"Odnoseći se prema tim vrijednostima i simbolima s prezirom, u vrijeme kada se u hrvatskom društvu otvoreno zatire baština antifašizma, Milanović izravno vrijeđa patriotske osjećaje antifašista i sve one koji čuvaju antifašističke tradicije i slave pobjedu u Drugom svjetskom ratu. Stoga  izražavamo duboko neslaganje s ovim izjavama, osuđujemo ih i odbacujemo", navodi u priopćenju VeDRA.

Splitski savez sportova zamjera pak SDP-ocima što su "pažljivo slušali kako njihov kandidat o jednom od najvećih simbola Splita priča isključivo u kontekstu minulog vremena, kao da prije ili poslije istog ne postoji apsolutno ništa".

Splitski savez sportova: Igrači sami skinuli petokraku s dresa 1990.

"Zaboravio je spomenuti kako je Hajduk 1944. obnovljen na Visu kao hrvatski sportski klub sa svojim povijesnim grbom, kako je upravo Torcida zapalila jugoslavensku zastavu, a igrači sami skinuli zvijezdu petokraku sa svoga dresa u Australiji 1990., kao i da je svoje nastupe u bivšoj državi Hajduk završio s crnim florom na dresu nakon zločina u Borovu selu", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Splitskog saveza sportova Nenad Periš.

Podsjeća se kako je Hajduk, osnovan 1911. godine, točnije 7 godina prije prve Jugoslavije i to izrijekom kao 'Hrvatski nogometni klub Hajduk', a što potvrđuje i faksimil akta o osnivanju.

"Danas kad u neovisnoj Hrvatskoj Hajduk slobodno iskazuje svoj istinski identitet, Milanović se jeftinim politikantstvom i vraćanjem u prošlost dodvorava biračima u nedostatku osobnih kvaliteta i političkog programa," smatraju iz Splitskog saveza sportova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SPLIOT, HAJDUK, ZORAN MILANOVIĆ