Kultura

Retrospektiva: "Psihomagijski svemir Alejandra Jodorowskog" u kinu Tuškanac

Piše: PolitikaPlus/Hina

Program zagrebačkog kina Tuškanac "Psihomagijski svemir Alejandra Jodorowskog" predstavlja od 1. do 4. studenog šest filmova tog čileanskog umjetnika i autora "koji je zadužio film nekima od najekstravagantnijih, najgrotesknijih i najbizarnijih filmskih sekvenci."

Retrospektivu otvara filmska psihodelična alegorija "Sveta planina" (1973), koja je u vrijeme premijere skandalizirala javnost, a opisuje se kao "fascinantna autorova umjetnička elaboracija duhovnih i okultnih motiva".

U najavi programa  ističe se kako je to njegov najbizarniji i najekstravagantniji film, nema konkretne radnje, a autor u njemu nizom simbola i alegorija, s naglaskom na grotesku, misticizam i izuzetno ekspresivnu vizualnost, daje jasnu kritiku religije i religioznosti.

Uoči projekcije tog filma, kojega su obožavali Beatlesi i u kojem je glavnu ulogu trebao tumačiti George Harrison, no odustao zbog jedne njemu neprihvatljive scene koju nije htio snimiti, uvodnu riječ održat će filmski kritičar Mario Kozina.

U subotu je na programu "El topo" (1970), ključno ostvarenje tzv. acid vesterna, koji elemente i poetiku klasičnog vesterna kombinira s elementima talijanskih vesterna te s utjecajem kontrakulture 1960-ih. 

Film se u američkim kinima prikazivao samo u ponoćnim terminima, a nastao je pod utjecajem Federica Fellinija. Sadrži brojne nadrealne i groteskne prizore, uz obilje referenci na grčku mitologiju, istočnjačku filozofiju i djela Carla Gustava Junga, te simbole preuzete iz kršćanstva i tarota.

Iste večeri slijedi "Sveta krv" (1989), čiju dramsku i značenjsku potku čine temelji psihoanalize, a koji se najavljuje kao jedno od komunikativnijih i narativno prohodnijih ostvarenja Jodorowskog.

Iz Tuškanca kažu da je to "frojdijanska storija nalik na noćnu moru u čije su dramsko tkivo vrlo uvjerljivo upleteni brojni likovi i motivi, od svetica bez ruku i transvestitstva, preko orgija, cirkusa, kazališta, do metaforičkog Isusa Krista u psihijatrijskoj bolnici". U glavnoj ulozi je redateljev sin Axel Jodorowsky.

Svoja tri sina angažirao je u nagrađivanoj biografskoj drami s elementima fantastike koja je na rasporedu u nedjelju -  "Ples realnosti" (2013), prvi dio autorove autobiografske trilogije.

Riječ je o najintimnijem igranom ostvarenju njegova  opusa, svojevrsna obiteljska autoterapija, u kojoj se autor referira na traume vlastita djetinjstva "provedenog u društvu majke fellinijevskih proporcija koja je komunicirala opernim arijama te nasilnog oca, isprva gorljivog staljinista koji se naposljetku prometnuo u svojevrsnu varijaciju Isusa Krista."

Za ponedjeljak  je najavljen film "Beskrajna poezija" (2016), središnji dio autorove autobiografske trilogije (koju čine Ples realnosti i dokumentarac Psihomagija, umjetnost koja liječi), koji uz očekivane šokantne prizore dovršava priču o redateljevu problematičnom i bolnom odnosu s roditeljima, osobito ocem.

"Uz uobičajen repertoar neobičnosti, bizarnosti i šokantnosti, riječ je o intimnom i sentimentalnom djelu u kojem se autor bavi traumom uzrokovanom rastrganošću između bespomoćne majke pune ljubavi i oca koji mu nikad nije pokazao da ga voli", napominje se u najavi.

Retrospektiva završava redateljevim prvijencem "Fando i Lis" (1969), temeljen na istoimenoj drami Fernanda Arrabala. To se djelo smatralo izuzetno provokativnim, zbog čega je premijera filma na festivalu u Acapulcu završila velikim neredima, a Jodorowsky se jedva spasio od bijesne gomile koja je njegov automobil zasula kamenjem.

Nakon toga zamalo je deportiran iz zemlje, film je sljedećih nekoliko desetljeća u Meksiku bio zabranjen, a zbog pojedinih scena redatelja su neki čak smatrali vampirom.

Jodorowsky, koji je u tom filmu istakao temeljna stilska obilježja kojima će ostati vjeran tijekom čitave karijere, od snažno izraženog simbolizma preko meditacija o ljubavi, patnji i smrti do nadrealizma, već je tada bio fasciniran groteskom, želeći istovremeno zgroziti i očarati gledatelje, stoji u najavi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

film, kino