Zagreb

FILM: Norveškim filmom počinje jesensko izdanje projekta "Europa u kinu"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatskom premijerom norveške biografske drame "Sonja: Bijeli labud“ redateljice Anne Sewitsky u utorak se u kinu Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti otvara jesensko izdanje programa Europaukinu.eu.

Filmski projekt "Europa u kinu" predstavit će ove godine šest recentnih filmova europske produkcije, u tri zagrebačka kina od 29. listopada do 29. prosinca, uz kino Metropolis, to su  Art-kino KIC i Kinoteka.

Film "Sonja: Bijeli labud“ donosi priču norveške klizačice Sonje Henie koja je iznimno uspješnu karijeru zlatne olimpijke zamijenila holivudskom karijerom filmske zvijezde, a njezin ogromni apetit za novcem, muškarcima i zabavama ubrzo ju pretvara u glavnu figuru noćnog života.

Uslijedit će hvaljeni talijanski film "Silvio“ redatelja Paola Sorrentina o raskalašenom životu talijanskog tajkuna i političara Silvija Berlusconija, dokumentarni film "Jean Paul Gaultier“ o slavnom modnom dizajneru, norveški film katastrofe "Potres“, nagrađivana talijanska drama "Moja kći“ koja se natjecala u službenoj konkurenciji festivala u Berlinu te francuski triler "Bliski neprijatelji“.

Uz njih prikazat će se i sedam kratkih filmova iz programa #EUANDME  prije redovitih projekcija - "Usamljenik“, "Debut“, "Oona“, "Party Animal“, "Život u hostelu“, "Oblik“ i "Ključ“.

"Nakon iznimno uspješnog proljetnog programa, udruga Kulturni klub je u suradnji s Europskom komisijom i ove jeseni organizirala je filmski program ispunjen kvalitetnim, nagrađivanim filmovima europske produkcije kako bi zagrebačkoj publici i svim zainteresiranima pružila mogućnost uživanja u naslovima kakvi se rijetko imaju prilike vidjeti u domaćim multipleksima i kinima", ističe se u najavi programa.

Ulaz na svečano otvorenje je besplatan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FILM