Zagreb

IZLOŽBA: Izložba "Branko Balić – pozorni promatrač" u MUO

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pod nazivom "Branko Balić – pozorni promatrač" u utorak se u Muzeju za umjetnost i obrt otvara retrospektivna studijska izložba posvećena tom fotografu i povjesničaru umjetnosti.

Organizirana u suradnji Muzeja za umjetnost i obrt i Instituta za povijest umjetnosti, izložba donosi stotinjak suvremenih ispisa digitaliziranih izvornih negativa, sačuvane vintage fotografije, privremena biblioteka s izdanjima u kojima su objavljene njegove fotografije. U okviru izložbe se prikazuje i prateći kratkometražni dokumentarni film.

Branko Balić  (1930.–1976.) je bio kroničar kulturno‐društvenih zbivanja i umjetničkih mreža i tendencija od kraja 1950-ih do sredine 1970-ih godina u Hrvatskoj.

Kontinuirano je snimao atelijere umjetnika, arhitekata i dizajnera,  a velik dio opusa čine portreti javnih osoba, likovnih i kazališnih umjetnika.

Autorice autorske koncepcije Irena Šimić i Sandra Križić Roban napravile su taj projekt 40 godina nakon njegove posljednje izložbe, na temelju višegodišnje stručne i znanstvene obrade njegove ostavštine.

Riječ je o arhivskoj zbirci oko 12.000 fotografskih negativa, koja je od 1977. godine pohranjena u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.

"Njegov arhiv vrijedan je resurs za istraživanje povijesti umjetnosti, opusa umjetnika i umjetničkih tendencija, povijesti oblikovanja i dizajna, kazališne i filmske umjetnosti, no i fenomena s područja urbanizma i arhitekture 20. stoljeća u Hrvatskoj i regiji", ističe se u najavi izložbe.

"Pružajući kontekst za revalorizaciju umjetničkog opusa fotografa, namjera ove izložbe je i potaknuti javnu raspravu o nezavidnoj poziciji fotografskih ostavština u Hrvatskoj, koje danas rijetko imaju priliku postati dio institucionalnih programa primarne zaštite, istraživanja i valorizacije, a zbog čega ostaju nedostupna kulturnoj javnosti", dodaje se.

Izložba će biti otvorena do 29. studenoga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZLOŽBA, MUO