Mojbiz

PLENKOVIĆ: Hrvatska napredovala na listi 'Doing business', potrebni su daljnji iskoraci

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijer Andrej Plenković kazao je u četvrtak kako je Hrvatska ostvarila napredak u najnovijem izvješću Svjetske banke (SB) o regulativi poslovanja 'Doing Business', no kako je potrebno napraviti iskorake u unaprjeđivanju različitih aspekata poslovanja kako bismo po različitim kriterijima bili još više na ljestvici 

Hrvatska je nastavila s poboljšavanjem svojih poslovnih propisa te hvata korak s najboljim regulatornim praksama u svijetu, priopćila je u četvrtak Svjetska banka, nakon što je objavljeno najnovije izvješće „Doing business 2020”, koje je pokazalo da je Hrvatska napredovala na listi za sedam mjesta.

Ove godine Hrvatska je zauzela 51. mjesto među 190 zemalja na ljestvici lakoće poslovanja, dok je protekle godine bila 58.

"Ostvarili smo napredak i po nizu kriterija koje ova kategorizacija prati", rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Podsjetio je i kako je Hrvatska nedavno zabilježila i i pozitivan pomak, sa 68. na 63. mjesto, u izvješću o globalnoj konkurentnosti Svetskog gospodarskog foruma. 

"U svakom slučaju, trebamo i dalje napraviti iskorake u unaprjeđivanju različitih aspekata poslovanja kako bismo po različitim kriterijima bili još više na ljestvici i time na neki način poboljšavali i poslovnu klimu, privlačili investicije i bili jedno pouzdano pravno, porezno ozračje za daljnja ulaganja", kazao je Plenković.

nakon objave izvješća "Doing business 2020", Svjetska je banka u četvrtak priopćila da je Hrvatska provela tri reforme.

Olakšala je pokretanje poslovanja tako što je ukinula rezervaciju imena tvrtke i dobivanje potpisa direktora kao uvjete za registraciju društva te je smanjila minimalni iznos temeljnog kapitala.

Ishođenje građevinskih dozvola je pojeftinilo jer je smanjen vodni doprinos za gradnju skladišta.

Prijenos prava vlasništva sada je lakši jer je smanjen porez na promet nekretnina, a skratilo se i vrijeme potrebno za prijenos prava vlasništva na nekretninama.

No, Hrvatska je isto tako otežala pristup kreditnim informacijama jer je obustavila davanje kreditnih podataka o fizičkim osobama, navodi se u priopćenju.

Poboljšanja u većini kategorija

Najlošiji je plasman Hrvatska u ovogodišnjem izvješću ponovo zabilježila u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola, zauzevši 150. mjesto. Lani je bila 159., a preklani 126.

U kategoriji pokretanja poslovanja Hrvatska je na 114. mjestu, dok je lani bila 123.

Pad na rang listi SB-a Hrvatska je zabilježila i u kategoriji dobivanja kredita, na 104. mjesto, te je u tom pokazatelju pala s lanjskog 85. mjesta.

U kategoriji rješavanja insolventnosti, Hrvatska je zauzela 63., nakon prošlogodišnjeg 59. mjesta.

Među kategorijama u kojima je zabilježeno poboljšanje analitičari Svjetske banke izdvajaju uknjižbu imovine, s poboljšanim plasmanom Hrvatske s prošlogodišnjeg 51. na 38. mjesto na ljestvici objavljenoj u ovogodišnjem izvješću.

Izrazitije poboljšanje zabilježeno je i u kategoriji dostupnosti električne energije, gdje je Hrvatska zauzela 37. mjesto, nasuprot 61. mjestu u izvješću iz prošle godine.

Napredak na ljestvici zabilježen je i u kategoriji plaćanja poreza, na 49. mjesto, nasuprot prošlogodišnjem 89. mjestu.

U kategoriji zaštite prava manjinskih dioničara, Hrvatska je napredovala s lanjskog 38. na 37. mjesto.

Blago je, pak, nazadovala, za dva mjesta, u kategoriji izvršenja ugovora, zauzevši 27. mjesto, u odnosu na 25. mjesto u prošlogodišnjem izvješću.

U kategoriji prekogranične trgovine, kao i prošle godine, Hrvatska je zabilježila maksimalnih 100 bodova, što znači da je u rangu najuspješnijih.

Među najvećim hrvatskim trgovinskim partnerima Njemačka je zauzela 22. mjesto, Slovenija 37., a Italija 58. mjesto.

Od zemalja u hrvatskom okruženju najbolje stoji Makedonija koja je 17. na listi. Srbija je 44., Crna Gora 50., Slovačka 45., Austrija 27., Rumunjska 55., Bugarska 61, Bosna i Hercegovina 90. itd.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, DOING BUSINESS